Kanadában megtiltották a telekommunikációs cégeknek, hogy az 5G-hálózat fejlesztése során a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég gyártotta eszközöket használjanak, és a már beépített eszközök eltávolítására kérték a cégeket.

Huawei logo exhibited at Huawei stand during the Mobile World Congress (MWC) the biggest trade show of the sector focused on mobile devices, 5G, IOT, AI and big data, celebrated in Barcelona, on March 3, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: JOAN CROS / AFP

Francois-Philippe Champagne hozzátette, hogy a kormány nem tervezi a kanadai telekommunikációs vállalatok kártalanítását a Huawei-berendezések kötelező kiváltása miatt.
Kanada a világ legnagyobb hírszerzési együttműködésének számító, Five Eyes néven ismert angolszász országcsoport tagja. A csoportot alkotók közül Ottawa utolsóként hozta meg a Huawei kizárásáról szóló döntést az 5G-hálózatok esetében.


A tiltás vonatkozik az egyik legnagyobb kínai állami technológiai vállalat, a ZTE termékeire is.
Peking politikai manipulációnak nevezte a döntést, amelyet szerinte Washingtonnal közösen hoztak meg azért, hogy kárt okozzanak a kínai cégeknek.
 

„Kína átfogóan és behatóan fogja tanulmányozni az esetet, s megteszi a szükséges intézkedéseket” – jelentette be a kommunista állam ottawai nagykövetsége közleményben.
Alykhan Velshi, a Huawei szóvivője azt mondta, bár csalódottak, számítottak ilyen döntésre, mindössze azon lepődtek meg, hogy ez ennyit váratott magára. Velshi emellett szintén azt hangoztatta, hogy a döntés az Egyesült Államok nyomására született. 

Hozzátette: a Huawei több mint 1500 embert foglalkoztat Kanadában, s úgy vélte, a cég még évekig marad az ország piacán.
Kanada korábbi pekingi nagykövete, Guy Saint-Jacques üdvözölte a döntést, és kijelentette: 

Kína külpolitikája sokkal agresszívebbé vált, ahogy az a mód is, ahogy információkhoz próbál jutni céljai elérése érdekében.

Emlékeztetett arra is, hogy a kínai törvények értelmében az ország egyetlen cége sem tagadhatja meg Pekingtől, hogy adatokat osszon meg a kormánnyal. A Huawei váltig állítja, hogy eszközei nem jelentenek kockázatot, és nem ad át adatokat a kínai államnak.