Mario Draghi olasz miniszterelnök szerdán kijelentette: bízik abban, hogy Moszkva azon követelése, hogy az oroszországi európai gázimportőrök rubelben fizessenek, nem vezet az ellátás fennakadásához – közölte a Reuters.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy az orosz fizetési rendszer betartása sértheti az uniós szankciókat, Draghi szerint azonban létezik egy „szürke terület”, hatósági előírások nélkül.

„Valójában a legtöbb gázimportőr már nyitott rubelszámlát a Gazpromnál” – mondta Draghi amerikai látogatásán újságíróknak.

Mario Draghi olasz miniszterelnök biztos benne, hogy Moszkva azon követelése, hogy az európai vásárlók rubelben fizessenek az orosz gázért, nem vezet az ellátás fennakadásához. 

Italian Prime Minister Mario Draghi speaks during a press conference at the Italian Embassy in Washington, DC, on May 11, 2022. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

„Nincs hivatalos kijelentés arról, hogy mit jelent a szankciók megszegése, soha senki nem mondott semmit arról, hogy a rubelfizetések sértik-e a szankciókat vagy sem, hogyan szervezik ezeket a kifizetéseket, szóval ez itt egy olyan szürke zóna” 

– mondta az olasz miniszterelnök. Olaszország tavalyi gázimportjának 40 százalékát szerezte be Oroszországból.

Draghi azt mondta, úgy véli, Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett, de nem nevezte meg, hogy melyik cégre gondol.

„A legtöbb gázimportőr már nyitott rubelben számlát a Gazpromnál” – tette hozzá, utalva az Oroszország által bevezetett új fizetési mechanizmusra.