Hamarosan a múlté lehet az egyik legidegesítőbb korlátozás a repülőtereken, megszűnhet a fedélzetre vihető folyadékok 100 milliliterben meghatározott maximálása. A terrorveszély miatt bevezetett rendelkezést a technológia adhatja át az utókornak, ma már olyan átvilágító berendezések vannak, amelyek könnyen kiszűrik a táskákban is a robbanószereket. 

Tavaly októberben jelentette be például az írországi Shannon repülőtér szép csendben, hogy mostantól nincs korlátozás a folyadékokra: üzembe állították azt az új átvilágító rendszert, amellyel kiszűrhetik a nemkívánatos, veszélyes termékeket, így már az elektronikus eszközöket és a folyadékokat sem kell közszemlére tenni becsekkoláskor. Később ezt a módit egy másik ír reptér is követte. 

Az új átvilágítási technológia már nem 2D-ben értelmezi a képeket, hanem 3D-ben modellezi le a tárgyakat, így könnyítve meg a veszélyes tárgyak és anyagok kiszűrését. 

Fotó: Roslan Rahman / AFP

A folyadékkorlátozást 2006-ban vezették be világszerte, miután sikeresen megakadályoztak egy transzatlanti járat felrobbantását. Akkor a terroristák folyékony robbanószert akartak feljuttatni több repülőjáratra is, de még időben lekapcsolták az elkövetőket. A szabály viszont megmaradt, ennek következtében pedig az átvilágításkor mindenki találkozhatott ideges, utolsó pillanatokban pakoló, vizet vagy üdítőt ivó, szemetest kereső utazókkal, akik miatt csak még lassabb volt az áthaladás az ellenőrző kapukon. 

A technológiát hamarosan minden nagyobb repülőtéren bevezetik a tervek szerint, Nagy-Britannia például 2024-re vállalta a felszerelését. A berendezés természetesen nem olcsó, 2,5 millió dollárt kóstál, így a kisebb repterek egyelőre nem lesznek képesek az átállásra, de idővel valószínűleg ezekről indulva is elfelejthetjük az aprócska fogkrémtubusokat és napolajokat.