Az Egyesült Államokban nem a várt 0,2, hanem 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami azt jelenti, hogy az éves a márciusi 8,5 százalékról nem 8,1, hanem 8,3 százalékra mérséklődött. Az energia árindexe a 30 százalékot is átlépte. 

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on May 4, 2022. - The Federal Reserve on Wednesday raised the benchmark lending rate by a half percentage point in its ongoing effort to contain the highest inflation in four decades. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: Jim WATSON / AFP

Ha a várt számok érkeznek, az amerikai infláció még akkor is magasan a Federal Reserve 2 százalékos célja felett lenne, és a négy évtizedes csúcs közelében. Vagyis a számok nem szolgáltatnak érvet arra, hogy ne a márciusban kezdett nyaktörő iramban, vagy akár még gyorsabban folytassa kamatemeléseit a Fed.

Az inflációs adatok közlése után azonnal felszökött a dollár árfolyama. Az euróval szemben a zöldhasú 1,055 környékéről azonnal 1,05 közelébe került a jegyzés, és nem kizárt, hogy az árfolyam még a nap folyamán átüti ezt a kulcsszintet. Pedig Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerdán minden  korábbinál szigorúbb hangvételt vett fel, és szavaiból a piacokon azt olvasták ki, hogy már októberben az euróövezetben is megkezdődhet a kamatszigorítás.

Az amerikai tőzsdék csak később nyitnak, de a határidős indexek az adatközlést illetően azonnal negatívba fordultak.

Erősödik a dollár, esnek a határidős indexek az inflációs adatra

Az euró-dollár árfolyam 1,0510 közelébe süllyedt.