A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbe adóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a Bundestagnak.

25 May 2022, Berlin: Marco Buschmann (vl, FDP), Federal Minister of Justice, Klara Geywitz (SPD), Federal Minister of Construction and Housing, and Robert Habeck (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister of Economics and Climate Protection, give a press conference after the meeting of the Federal Cabinet to present the draft law on the sharing of CO2 costs, which was approved by the Cabinet today. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance via AFP

A szén-dioxid-járulék már tavaly óta drágítja a fűtést és az üzemanyagokat Németországban. A járulékfizetés célja a megújítható energiaforrások részarányának növelése az energiamixben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A járulékfizetési kötelezettség a lakás energiatakarékossági osztályba sorolása arányában oszlik majd meg a bérbeadók és a bérlők között, egy tízlépcsős modell alapján.

A négyzetméterenként nagyon magas szén-dioxid-kibocsátású házak esetében a járulék 90 százaléka a bérbeadókat terhelné, a nagyon alacsony kibocsátású bérlemények esetében pedig egyedül a bérlők fizetnék a költségeket.

A megoldás célja, hogy a bérbeadókat energiatakarékos felújításokra, a bérlőket pedig energiatakarékosságra ösztönözze. 

Védjük a környezetet és ezáltal a jövő generációit is. A bérlők nyernek, mert nem fűtik a külső környezetet. A bérbeadók nyernek, mert hosszú távon költségeket takarítanak meg

– mondta Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter. 

Thomas Engelke, a német fogyasztói szervezetek szövetségének (VZBV) energia- és építőipari csoportjának vezetője szerint a tervezet túl nagy terhet ró az energiaár-válság miatt már egyébként is nehéz helyzetbe került lakásbérlőkre. „Jelentős egyensúlyhiány” tapasztalható a bérlők kárára – jelentette ki a Handelsblatt szerdai számában.