Nagy István agrárminiszter közölte, első hivatalos külföldi útja Szlovákiába vezet, Pozsonyban Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel a Sajó folyón kialakult tartós környezetszennyezés témájában egyeztet.

Szalóc, 2022. március 14.A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.MTI/Komka PéterMTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Február dereka óta tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. A Rozsnyó (Roznava) járásbeli alsósajói (Nizná Slaná) Siderit állami ércbányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz – olvasható abban a petícióban, amelyet a folyó védelme érdekében a napokban kezdeményeztek és már több mint 5300-an aláírtak. A folyó vizének vastartalma a megengedett koncentráció 2000-szerese, az arzéntartalma pedig a megengedett érték 187-szerese. Ebből adódóan a folyó élővilága gyakorlatilag kihalt, pedig a Sajónak a Szlovák-karszt Nemzeti Park részeként elvileg fokozott védelemben kellene részesülnie. A petíció előzményeként május elején Orosz Örs, a szlovákiai Szövetség párt tagja egy köbméter szennyezett vizet öntött szét a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. A partizánakció nyomán a szlovák környezetvédelmi tárca jelezte, már dolgozik a szennyezés megállításán, amire 200 ezer eurót különítettek el. Problémát jelent, hogy a Siderit állami ércbánya 2008-ban befejezte működését, a cég a gazdasági minisztérium alá tartozik, a szaktárca viszont hárítani próbálja a problémát.

Peter Žitňan, az állami vasércbánya igazgatója a pozsonyi Új Szónak adott válaszában leszögezte: bár a kialakult helyzetért nem a cég felelős, ők minden releváns szereplővel együttműködnek az ügy megoldása érdekében. Žitňan elmondta azt is, hogy a környezetvédelmi minisztérium nyilatkozata, melyben az állami társaságot tette felelőssé, téves, és ezért a hibáért a minisztérium elnézést is kért.