Kinevezte új miniszterelnökét az államcsőd szélén álló Srí Lanka, miután pár napja lemondott a korábbi kormányfő, Mahinda Radzsapaksza. Gotabaya Radzsapaksza elnök reményei szerint ez csillapítja majd a hetek óta tartó polgári zavargásokat, ami miatt már a héten legalább kilencen meghaltak, és több mint 300-an megsebesültek.

Protestors take part in a demonstration against the economic crisis at the entrance of the president's office in Colombo on April 13, 2022. - Sri Lanka's 22 million residents have seen weeks of power blackouts and severe shortages of food, fuel and even life-saving medicine in the country's worst downturn since independence in 1948. Protesters have rallied daily against the President across the island nation, chanting "Gota go home" and calling for his government's removal. (Photo by Ishara S. KODIKARA / AFP)
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Az új miniszterelnök nem ismeretlen a Srí Lankaiaknak, Ranil Wickremesinghe politikai veterán, korábban ötször volt már a szigetország miniszterelnöke.

Most azzal a nehéz feladattal néz szembe, hogy országát a függetlenség óta eltelt legrosszabb gazdasági válságon kell átvezetnie. A helytelennek ítélt gazdaságpolitika, a Covid–19 járvány és az ukrajnai háború kitörését követően megnövekedett energiaköltségek teljesen kimerítették az államkasszát. A lakosság élelmiszer- és üzemanyaghiánnyal néz szembe, az alapvető gyógyszerek sem kaphatók, naponta vannak áramszünetek és a fizetőeszközük, a rúpiai is bedőlt.

Sri Lanka's main opposition leader Sajith Premadasa and other members of the Samagi Jana Balawewa staged a protest march in Colombo on April 3, 2022, against the imposition of a nationwide curfew. Protests against the island's deepening economic crisis were blocked by security forces. (Photo by Pradeep Dambarage/NurPhoto) (Photo by Pradeep Dambarage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: PRADEEP DAMBARAGE / AFP

Az elnök országos kijárási tilalmat írt elő, és átfogó felhatalmazást adott a biztonsági erőknek, hogy lelőjenek bárkit, akit fosztogatáson kapnak vagy veszélyeztetik mások életét. A tüntetők megfenyegették az akkori miniszterelnököt, Mahinda Radzsapakszát aki le is mondott hétfőn, és elbújt egy haditengerészeti bázison

Mindeközben az átlagemberek egyre frusztráltabbak az egyre romló életkörülmények miatt.

Gazdaságilag elértük a mélypontot – mondta Nimal Jayantha, a benzinért sorban álló tuk tuk sofőr csütörtökön a kijárási tilalom feloldása után, hozzátéve, hogy nincs ideje elvégezni a munkáját, mivel mire kivárja a sorát az üzemanyagért, már be is vezetik a kijárási tilalmat, és üres zsebbel kell hazamennie.

Fotó: Chamila Karunarathne

A tömeges tiltakozások kezelése mellett Wickremesinghe-nek össze kell fognia a megtört parlamentet, hogy mielőbb kidolgozzanak egy válságkezelési tervet, miközben az egyre csak nő, a devizatartalékok pedig apadnak.

A kezdetektől kiállt amellett, hogy a parlamentnek össze kell fognia és megoldást kell keresni a válságra. Nem idegen számára a gazdasági és politikai kihívások kezelése, hiszen már többször is megtette - mondta Dinouk Colombage, a Wickremesinghe ellenzéki Egyesült Nemzeti Pártjának médiatitkára a Reutersnek.