A Srí Lanka-i kormányfő alig pár napja mondott le. Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök hivatalos lemondó levelét azután nyújtotta be, hogy a távozását követelő tüntetők és a kormány támogatóinak összecsapásában legalább 200 ember megsebesült Colombóban, és rendőrségi források szerint kilenc ember, köztük a kormánypárt egyik képviselője is meghalt. Az elnök és a jegybank elnök még áprilisban mondott le.

A sorozatos gyújtogatások miatt a volt miniszterelnök kénytelen a haditengerészeti támaszpontra menekülni

– írja a BBC.

A kijárási tilalom ellenére teljesen felbolydult a főváros, buszokat égetnek és hajtóvadászat indult az ország vezetői ellen. A tüntetők eddig ötven politikus házánál jelentek meg. 

Mahinda Radzsapaksza joggal félti az életét, a fiának az üdülőjét ugyanis már felgyújtották.

Fotó: AFP

Azt már hosszú hónapok óta lehetett tudni, hogy Srí Lanka az államcsőd szélén áll, sőt fizetésképtelenné is vált. A lakosság mérhetetlen dühét az élelmiszer- és üzemanyaghiány robbantotta ki, amiért a politikusokat hibáztatják. Közben már az orvosi felszerelések is elfogytak, és bedőlt a rúpia.

A portál értesülései szerint bár a katonák és a tankok ellepték az utcákat, a hadsereg nem készül puccsra. Ha elfajul a helyzet, a hatóságok felhatalmazást kaptak arra, hogy lőhetnek, valamint a könnygáz és a vízágyu használatát sem mellőzik.