Korlátozza a cukorkivitelt India, a kormány keddi bejelentése szerint június 1-jétől maximum 10 millió tonnát exportálhatnak a jelenlegi – szeptemberig tartó – gazdasági évben, ezzel biztosítva az áru hazai elérhetőségét, valamint az árstabilitást a világszerte megugró élelmiszerárak mellett. Szakértők szerint azonban visszájára fordulhat az intézkedés, hasonlóan Indonéziához, ahol három hét után fel kellett oldani a pálmaolaj exporttilalmát – írja a Business Insider.

India Brazília után a világ második legnagyobb cukortermelője és exportőre, elsősorban Indonéziába és Srí Lankára szállít. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a dél-ázsiai ország az elmúlt gazdasági évben 7,2 millió tonna cukrot exportált összesen, ami jóval elmarad az új exportplafontól. A minisztérium szerint a nemzet nem küzd cukorhiánnyal, azonban számos más országhoz hasonlóan ott is elharapódzott az élelmiszer-infláció az elmúlt évben, ami miatt a kormány kénytelen konkrét intézkedéseket felmutatni a lakosságnak.

Transit Camp For Kashmiri Pandits In Baramulla
Fotó: NurPhoto via AFP

Az elmúlt 12 hónapban már 20 százalékkal emelkedtek a nemzetközi cukorárak a világjárvány utáni keresletélénkülés, valamint az ukrajnai háború súlyosbította élelmiszerár-infláció és alapanyaghiány miatt. Az árakat további növelte a globális energia- és üzemanyagár drágulás is. Az indiai statisztikai hivatal szerint áprilisban 8,38 százalékkal nőttek az élelmiszerárak az előző év azonos időszakához képest az országban, ami messze meghaladta az októberi 0,85 százalékos éves emelkedést. Ennek következtében május 13-án már be is tiltották a búza exportját.

Az élelmiszerek és a műtrágyák árai emelkedtek a legnagyobb mértékben az orosz–ukrán konfliktus miatt a Világbank áprilisi jelentése szerint, mivel mindkét ország jelentős szereplő a globális nyersanyagpiacon, és a világ búza-, napraforgóolaj- és energiatermelésének nagy részét adják.

Kashmir Suffers As Migrant Workers Flee Valley
Fotó: NurPhoto via AFP

Az élelmiszer-infláció megfékezésére a világ egyes országai már korábban elkezdték korlátozni az exportot, azonban ez gyakran visszásan sült el és társadalmi feszültséget, valamint tovább növekvő világpiaci árakat okozott. Ilyen volt például Indonézia is, amely három hétre tudta betiltani a pálmaolaj kivitelét, valamint Argentína, amely bizonyos marhahúsok exportját korlátozta.