Noha a legalizáció támogatóinak és a marihuána felhasználóinak döntő többsége ragaszkodik hozzá, hogy a kannabisz nem okoz függőséget – és valóban a fű által okozott függőség egészen más, mint például a heroin által kiváltott – azért egyre több bizonyíték mutat arra, hogy ez nem feltétlenül van így. Ezt azok, akik találkoztak már a napot jó reggelt cigivel kezdő és jóéjt cigivel záró, helyváltoztatáshoz indulós cigit igénylő emberekkel, anekdotikus beszámolókkal is megerősíthetik.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a kannabiszfogyasztók 10 és 30 százaléka között lehetnek azok, akik túlzásba viszik a szer használatát 

és az emiatt bekövetkező egészségügyi és szociális problémák ellenére sem tudják megállni a további füstölést. A londoni tőzsdén jegyzet gyógyszercég az Indivior és a francia Aelis Farma viszont remélik, hogy az általuk fejlesztett, legújabb készítmény – ami a fejlesztés jelen fázisában az AEF0117 nevet viseli – változtat ezen – olvasható a Financial Times írásában.

A marijuana plant on March 26, 2021 in Bangkok, Thailand. Cannabis is grown at this social enterprise under supervision of the Thai government. Thailand is moving to legalize cannabis and its derivates in the hope of becoming a global hub for medical marijuana. The government is now those who apply to grow the crop, provided they comply with FDA regulations. (Photo by Thomas De Cian/NurPhoto) (Photo by Thomas De Cian / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Thomas De Cian / NurPhoto via AFP

A szer 2-es fázisú klinikai vizsgálata szerdán kezdődött meg, és tekintve, hogy egyes becslések szerint a kannabisz használat rendellenességben az Egyesült Államokban 14 millióan szenvednek, a sikeres termék hatalmas lehetőségekkel kecsegtet, különösen, hogy egyelőre nincs gyógyszeres javallat az országban a jelenségre. 

A kenderszármazékok legális piaca 2021-ben a Prohibition Partners szerint globális szinten több mint 37 milliárd dollár volt, 

azonban a legazilációs törekvések ellenére egy 2019-es, New Frontier Data kutatás szerint az illegális kereskedelemmel is számolva évente több mint 340 milliárd dollárt költ az emberiség a szerre.

Mark Crossley, az Indivior vezérigazgatója szerint a fogyasztás normalizálódása miatt az általuk fejlesztett gyógyszer még több emberen segíthet. Crossley szerint bár a kannabiszt sokan organikusnak és biztonságosnak tartják, a következmények szempontjából nézve ez félreértés.

Az Egyesült Államokon és Kanadán végigsöprő legalizációs hullám hatására a gyakori és a problémás használók száma is megugrott, különösen a fiatal felnőttek és az idősebb kamaszok körében. 

Az AEF0117 azokat a receptorokat befolyásolja, melyek a fű pszichoaktív hatásáért felelős hatásokat fejtik ki. Az eddigi vizsgálatok alapján biztonságos és megvan a lehetősége annak is, hogy hatásos, ám a 2-es fázisig jutó készítmények többsége elvérzik az engedélyek megszerzése előtt a későbbi, embereken végzett vizsgálatok során.

Ugyanakkor egy sikeres 2-es fázisú eredmény lehetőséget nyithat arra, hogy az engedélyezést megelőző végső vizsgálatok gyorsabban folyjanak. Noha a túlzásba vitt füvezésre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még egyetlen szert sem engedélyezett, az Indivior nem az egyetlen, mely hasonló termék fejlesztésén dolgozik, számos versenytársa is van.