Veszteségbe fordultak a fizetésemelések az Egyesült Államokban a nagy mértékű miatt. A legutóbbi jelentés szerint a fogyasztói árak emelkedése 8,6 százalékos volt májusban. Ennek eredményeként a Moody's Analytics szerint az átlagos fogyasztóknak havonta 460 dollárral többet kell a pénztáraknál hagyniuk, mint egy évvel korábban. Természetesen a felmérést ugyan azokkal a termékekkel és szolgáltatásokkal vizsgálták. Emellett a Michigani Egyetem kutatása azt mutatja, hogy az egy főre jutó rendelkezésre álló reáljövedelem 1932 óta a legnagyobb éves csökkenést mutatta ezen időszak alatt - írta meg a CNN Business.

Re-opening Continues Into Phase 4 Across Densely Populated New York And New Jersey Areas
Fotó: NurPhoto via AFP

A munkavállalók helyzetét tovább rontja a Fed kamatemelési ciklusa, amira az ár-bér spirál elkerülése miatt volt szüksége a jegybanki feladatokat ellátó amerikai szervezetnek. A Moody's Analytics vezető közgazdásza, Mark Zandi szerint a Fed rosszul mérte fel a jelenlegi helyzetet, mivel a bérek emelkedése nem ösztönzi számottevően az inflációt az USA-ban.

Az ok-okozati összefüggés az inflációtól a bérekig terjed és nem a bérektől az inflációig

- mondta a közgazdász. Hozzátette, hogy a fogyasztói árak a szélsőséges kínálati sokkok miatt emelkednek. Ehhez hozzá tartozik a globális ellátási lánc akadozása és az ukrajnai háború is.

Szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy ugyan technikailag nem lehet recesszióról beszélni az USA-ban, de a lakosság egy jelentős része mégis úgy érezheti, hogy kitört a válság az országban. Felmérések szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nominális bére a májussal záródott egy évben nagyjából 5 százalékkal nőtt. Ez kifejezetten magasnak mondható az Egyesült Államokban, viszont azt kell látni, hogy az infláció elnyelte a növekedést. Amennyiben a fogyasztói árak emelkedésével vizsgáljuk a jövedelem növekedését, akkor

a tárgyalt időszakban 3,5 százalékos csökkenést lehet megfigyelni.

Ez a visszaesés egyrészt az infláció miatt történt, de belejátszik a járványügyi segélyek folyósításának leállítása is.