Egyes kínai ingatlanfejlesztők extrém megoldásokkal próbálják megnyerni a vásárlókat: akár gabonát vagy fokhagymát is hajlandók elfogadni előlegként – írja a CNN Business.

A Chinese garlic vendor sleeps on packs of garlics at a food market in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 10 May 2010.Now garlics in China were priced at 8,000 yuan (US$1,172) per tonne in wholesale from Zhongmou County, one of the countrys famous garlic production bases, to Zhengzhou, provincial capital of Henan, according to garlic brokers. The wholesale price of garlic were only 0.2 yuan to 0.3 yuan per 500 grams in April 2009. Peasants cut garlic acreage, resulting in short supply and higher garlic prices, said garlic brokers. But some blamed the soaring garlic prices to speculation. Profits from garlics were mostly pocketed by brokers. The more expensive garlics grow, the more willing investors will buy, said a broker. (Photo by Xie zhengyi / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Xie zhengyi / Imaginechina via AFP

A Central China Real Estate, a közép-kínai Henan tartomány legnagyobb fejlesztője egy nemrégiben megjelent hirdetésében azt közölte, hogy bizonyos ingatlanokért búzában is le lehet tenni az előleget. A vevők a gabonával akár 160 000 jüan (közel kilencmillió forint) előleget is kiegyenlíthetnek. (Az új lakások teljes vételára 37 és 47 millió forintnak megfelelő jüan között mozog.) A szokatlan értékesítési taktikák a vevők ösztönzésére szolgálnak, és rámutatnak Kína hatalmas ingatlanpiacának válságos helyzetére. Miután az Evergrande ingatlanfejlesztő tavaly nem tudta törleszteni adósságait, a szektor helyzete tovább romlott. 

Egyébként nem a búza az egyetlen mezőgazdasági termény, amelyet az ingatlanosok elfogadnak: egy korábbi hirdetésben azt írták, hogy fokhagymát is lehet adni előlegként, szintén Henan tartományban, amely az egyik legfontosabb búza és fokhagyma termesztő központ.

A Central China Real Estate kampányának híre bejárta a kínai médiát, a cég szerdán törölte is hirdetését. 

A kínai ingatlanpiacot a lassuló gazdaság, a szigorú Covid-korlátozások és a fejlesztők körében terjedő adósságválság húzza vissza. Az ingatlaneladások 31,5 százalékkal csökkentek januártól májusig, ami felgyorsította az idei év első négy hónapjában mért 21 százalékos visszaesést – derült ki a múlt héten közzétett hivatalos adatokból. A China Real Estate Information kutatócég nemrégiben végzett felmérése szerint

az ország 100 legnagyobb ingatlanfejlesztőjének eladásai májusban 59 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. 

A hatóságok a jelzálogkamatok csökkentésével és a lakásvásárlásra vonatkozó szabályok enyhítésével igyekezték élénkíteni a keresletet. Eközben egyre több fejlesztő talál ki ötletes, olykor meghökkentő megoldásokat az eladások ösztönzésére.

A Poly Real Estate, az ország egyik vezető fejlesztője például azt ígérte, hogy egy 100 kilogrammos disznót ad ajándékba a vásárlóknak, ha az ingatlanok egy meghatározott köréből választanak. A vállalat még azt is felajánlotta, hogy levágja a disznót a vevőknek. 

Kínában a sertéshús az alapvető élelmiszerek közé tartozik, az ország termeli és fogyasztja a legtöbb sertéshúst a világon.