Az EU és Kína akár már a következő hetekben tárgyalóasztalhoz ülhet. A hirtelen közeledési szándék az unió részéről az orosz invázióval magyarázható. Nicolas Chapuis szerint a megbeszélésen lesz szó a gazdaságról, az éghajlatról és a környezetvédelemről is – erről a Bloomberg televíziónak beszélt Pekingben.

Továbbra is szorgalmazzuk az elkötelezettséget és a felmerülő problémák megoldását. A krízis kezelésére van szükség és nem a gondok szőnyeg alá söprésére

– mondta a nagykövet. Legutóbb áprilisban volt csúcstalálkozó az EU és Kína között, de ezt az eseményt Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy jellemezte, mint a siketek párbeszédét.

Áprilisban képtelenek voltunk az ukrán háborúról, az emberi jogokról, vagy bármi más fontos témáról egyeztetni

– mondta Borrell. Chapuis szerint az áprilisi eredménytelen találkozó után Kína szorgalmazta, hogy a felek minél előbb üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Brussels,,Belgium.,18th,March,,2019.,Flag,Of,Eu,And,Flag
Fotó: Shutterstock

Európa és Kína között a kapcsolatok 2020 végén értek a csúcsra, amikor a két félnek sikerült aláírnia egy befektetési szerződést. Ezt követően a viszony gyorsan megromlott, mivel az EU szankciókat vetett ki kínai tisztviselőkre a Hszincsiangban elkövetett emberi jogi visszaélések vádja miatt. Kína ekkor válaszszankciókkal reagált, ami végül odáig vezetett, hogy az unió befagyasztotta a befektetési megállapodást is. Azóta a viszony csak egyre rosszabb volt, elsősorban Tajvan miatt, illetve az sem segített a közeledésben, hogy Kína a mai napig nem hajlandó elítélni Oroszország ukrajnai invázióját.

Jelenleg nincs esély a befektetési megállapodás újraélesztésére. Borrell áprilisban arról beszélt, hogy ameddig a kínai szankciók érvényben vannak, addig lehetetlen ratifikálni a megállapodást.

Chapuis ennek ellenére azt kérte Kínától, hogy jó szándéka jeleként egyoldalúan hajtsa végre a szerződés ráeső felét, hogy ezzel lendítse előre a kapcsolatok normalizálódását.

Az EU és Kína között minden politikai nézeteltérés ellenére a gazdasági kapcsolatok jól működtek az elmúlt időszakban, és a nagykövet is arról beszélt, hogy ezeket a kapcsolatokat fenn kell tartani. Ennek ellenére kiemelte, hogy a kínai zéró Covid-politika miatt egyre több külföldi céget ijesztenek el a befektetésektől, ami leépíti a felek közötti legerősebb bástyát. 

Sok európai cég menekülne Kínából, állítja egy új felmérés

A megkérdezett vállalkozások 23 százaléka válaszolta azt, fontolgatja, hogy kivonul a kínai piacról. A problémát a koronavírus jelenti.