Nemzetközi gazdaság

Sok európai cég menekülne Kínából, állítja egy új felmérés

A megkérdezett vállalkozások 23 százaléka válaszolta azt, hogy fontolgatja, hogy kivonul a kínai piacról. A problémát a koronavírus jelenti.

Egy friss kutatás szerint majdnem minden negyedik európai cég azon gondolkozik, hogy felszámolja kínai befektetéseit és kivonul az országból - írta meg a Bloomberg. Ennek oka a folyamatos harc a koronavírus-járvány ellen, ami egyre inkább rányomja a bélyegét a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásaira.

Az Kínai Kereskedelmi Hivatala hétfőn tett közzé egy felmérést, ami szerint

a Kínában érdekeltséggel rendelkező európai cégek 23 százaléka mérlegei a kivonulás lehetőségét az országból.

Tokyo,,Japan,-,March,31,,2014:,Pedestrians,Stroll,Down,Shibuya
Fotó: Shutterstock

A felmérést még április végén végezték, amikor még fennállt Sanghaj szigorú lezárása és a korlátozások jelentősen megakasztották az üzleti életet. Az uniós hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedben most a legmagasabb azoknak a cégeknek az aránya, akik szkeptikusak a kínai opciókat illetően.

Ugyan ezt a felmérést februárban is elvégezték, akkor a megkérdezett cégek 11 százalék válaszolta, hogy fontolgatja Kína elhagyását.

A két felmérés adatait az is torzítja, hogy az áprilisi adatgyűjtéskor 372 vállalkozás vett részt a kutatásban, miközben februárban még 620 volt ez a szám.

Kína jelenlegi zéró-Covid politikája nem hagy más választást a cégeknek

- mondta Bettina Schoen-Behanzin, az uniós hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a világ nem várhat arra, hogy Kína mikor dönt a lazítás mellett.

A távozást mérlegelő cégek 16 százaléka azt mondta, hogy a dél-kelet-ázsiai térségbe tenné át a működését. 19 százalék Európába költözne, 12 százalék pedig az Egyesült Államokba.

Kína azóta elkezdte egyes korlátozások feloldását és lassacskán visszatér a normális élet az ország eddig lezárt területeire. Ennek ellenére a gazdasági fellendülés eddig nem volt akkora mértékű, hogy az megnyugtassa a piaci szereplőket.

Egyelőre senki nem hagyja el Kínát, de az is látszik, hogy nem tolonganak a befektetők a kapukban

- mondta az Európai Unió kínai nagykövete Nicolas Chapuis. Hozzátette, hogy egyelőre azt kell megvárni, hogy a kínai döntéshozók hajlandóak-e arra, hogy csatlakozzanak a világ többi részéhez, a Covid-politikák kérdésében.

 

zéró Covid koronavírus Európai Unió Kína covid
Kapcsolódó cikkek