Az orosz gázszállítás leállítása miatt Hollandia ismét felpörgeti a széntüzelésű erőművei termelését, mivel a németalföldi ország a gázválság első szakaszában van - közölte Rob Jetten energiaügyi miniszter hétfőn Hágában. Még nincsenek ellátási fennakadások, ám Oroszország döntése, hogy leállítja vagy jelentősen csökkenti az európai országokba irányuló gázszállításokat, gyorsan súlyosbíthatja a helyzetet. A miniszter felszólította a polgárokat és a vállalkozásokat is, hogy takarítsanak meg minél több energiát. Eddig a gázszükséglet mintegy 15 százalékát fedezték orosz forrásból – írja a német dpa-AFX hírügynökség.

2022-02-07 13:50:32 07-02-2022, Rotterdam - Smoke from chimneys and oil tank storage on a business park in the port of Rotterdam. Oil storage in the Rotterdam port area. Photo: ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg (Photo by Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP)
Rotterdami gáztároló; Fotó: JEFFREY GROENEWEG / AFP

A klímaválságra tekintettel a széntüzelésű erőművek termelését 35 százalékra csökkentették korábban Hollandiában. Mostantól kezdve viszont 2024-ig ismét teljes kapacitásukon működnek. Az így megtakarított gázt pedig télire tárolják el. Jetten továbbá kijelentette, hogy a holland kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az energiaellátást a polgárok és a vállalkozások számára. "A semmittevés túl kockázatos lenne" – tette hozzá.

A szén felhasználásából származó CO2-kibocsátás persze várhatóan növekedni fog, ezért a miniszter új intézkedéseket jelentett be, melyekkel más ágazatokban kívánják az éghajlatszennyező anyagok kibocsátását csökkenteni.

Hollandia egyelőre nem akarja növelni a kitermelést saját, Groningenben található gázmezőin, amit a földrengések miatt jelentősen redukáltak, és 2023-tól teljesen leállítanának. A miniszter szerint csak "legvégső esetben" lehetne fontolóra venni, hogy ismét több groningeni gázt hozzanak a felszínre. Ilyen válság akkor alakulhat ki, ha az országban energiahiány lép fel, vagy ha a németországi ellátás válik problémássá.