Közel-keleti útján, július közepén találkozik Joe Biden amerikai elnök és Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg – közölte kedden a Reuters szerint a Fehér Ház. Az elnök útjára július 13. és 16. között kerül sor a közlemény szerint, az első állomás Izrael és Ciszjordánia lehet, majd a Szaúd-Arábiában található Dzseddában folytatódhat. Itt az Öböl Menti Együttműködési Tanács csúcstalálkozáján találkozik a régió vezetőivel.

Az út során Biden igyekszik megoldást találni az amerikai benzinárak csökkentésére, miután 

nemrég az OPEC+ beleegyezett ugyan a termelés növelésébe, ám ez nem vezetett az olajárak csökkenéséhez. 

Korábban egy vezető amerikai tisztviselő elmondta, hogy Biden találkozik majd az országot gyakorlatban vezető koronaherceggel, de a Fehér Ház mostani közleményében nincs szó a találkozóról.

Fotó: BANDAR AL-JALOUD

Kérdésre válaszolva azonban Karine Jean-Pierre szóvivő megerősítette, hogy számíthatunk a találkozóra. Korábban a hónap során azonban a Fehér Ház arról beszélt, hogy 

Biden még mindig páriának tartotta a herceget Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása miatt.

A névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint azonban Biden hajlandó találkozni különböző vezetőkkel, ha az hoz magával eredményeket. Felidézte, hogy a koronaherceg segített kiterjeszteni az ENSZ által tető alá hozott fegyverszünetet Jemenben, bizonyítván a királyság szerepét a régió békéjében és biztonságában.

Hasogdzsi meggyilkolása után megromlott viszony javítása persze nem lesz egyszerű feladat, hiszen a Washington Post újságírójának meggyilkolására maga bin Szalman adta ki az utasítást az amerikai szolgálatok szerint. Beiktatását követően Biden több érintettel szemben szankciókat vezetett be, noha a koronaherceg nem szerepelt az intézkedés célpontjai között.