Az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén nyíló gyorsétteremlánc neve Vkuszno - i tocska (Finom - és pont) lesz – közölte Oleg Parojev, a cég vezérigazgatója a sajtóval vasárnap Moszkvában.

Vasárnap az első 15 gyorsétterem már a vendégek fogadását is elkezdte, és hétfőn újabb félszáz egykori McDonald's-ben fogyaszthatnak a vendégek. A tervek szerint ezt hetente követheti újabb 50-100 étterem. Az új lánc logóját, amely zöld alapon két, hasábburgonyát jelképező sárga vonást és egy hamburgert szimbolizáló narancsszínű korongot ábrázol, csütörtökön hozták nyilvánosságra.

orosz McDonald's, Vkuszno - i tocska
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Azonban Parojev azt is elmondta, hogy eleinte nem lesz elérhető s megszokott kínálat, főként a logisztikai és csomagolással kapcsolatos problémák miatt, valamint az étlapról lekerült a BigMac hamburger és a McFlurry fagylalt, mert ezeket a termékeket a fogyasztó a McDonald's márkához köti.

Arra azonban ígéretet tett, hogy a közeljövőben a cég méltó módon helyettesíti majd ezeket a termékeket, míg az ízeket a régiókhoz fogják igazítani, de továbbra sem árulnak alkoholt. Változnak az árak is, és bár igyekeznek megőrizni a régi hangulatot, eltávolítanak mindent, ami a McDonald'sre utal.

A McDonald's március 14-én függesztette fel tevékenységét Oroszországban az ukrajnai hábporú miatt, két nappal később pedig bejelentette, hogy elhagyja az orosz piacot és eladja az országban lévő eszközeit. Az orosz lánc tulajdonosa Alekszandr Govor üzletember, aki korábban 25 szibériai franchise-éttermet vezetett. A vállalat pénzügyi jelentése szerint a McDonald's az orosz piacról való kivonulása miatt 127 millió dollár veszteséget szenvedett.

A McDonald's első üzlete 1990 januárjában nyitott meg a Szovjetunióban, a moszkvai Puskin téren, azon a helyen mostantól egy Vkuszno - i tocska üzemel.