Az orosz kőolajimport európai uniós embargója jelentős hiányhoz vezethet Európában nyersolajból és finomított olajtermékekből 

jelentette ki csütörtökön az orosz állami televízióban Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal hatékonynak nevezte az OPEC+ keretein belül folyó együttműködést.

Novak szerint Oroszország meg fogja találni a módját, hogy más piacokon adja el olaját, az EU döntését pedig politikai jellegűnek nevezte.

A miniszterelnök-helyettes azt követően fejtette ki álláspontját, hogy a világ vezető olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport csütörtökön a vártnál nagyobb júliusi és augusztusi kitermelésnövelésben állapodott meg. A kínálatbővítés – emelte ki Novak – a növekvő kereslet kielégítése céljából szükséges.

Russian,Oil,Tank.,Oil,Tank,Background,,Russia,Flag,On,Tank,
Fotó: Shutterstock

Az hétfőn közölte, hogy az orosz olajimportot 90 százalékkal csökkenti év végéig, de hozzátették, hogy addig a csővezetékes és tengeri szállítás legális marad.

E döntések eredményeként elsősorban az európai fogyasztók fognak szenvedni. Nemcsak a nyersolaj, hanem az olajtermékek ára is tovább emelkedik. Sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy az Európai Unióban jelentős hiány lesz olajtermékekből

– kommentálta a döntést Novak. Szerinte ugyanakkor a fokozatos korlátozás időt ad Oroszországnak és a piacoknak is, hogy alkalmazkodjanak a tilalomhoz.

A politikus megjegyezte, hogy az orosz olajtermelés márciusban és áprilisban csökkent, májusban azonban kezdett helyreállni, és a fellendülés június elején is folytatódott. 

Úgy vélem, hogy júniusban a korábbi szintekhez képest csúcsra jár a termelés

– fűzte hozzá.

A Reuters szerint az orosz olajtermelés áprilisban mintegy 9 százalékkal csökkent, miután a Nyugat átfogó szankciókat vezetett be Moszkvával szemben Ukrajna lerohanása miatt.