Meredek árfolyamesést szenvedtek el az osztrák OMV részvényei, miután a cég jelezte, nem kizárt, hogy kénytelen lesz üzemanyagot vásárolni, hogy fedezni tudja az ausztriai igényeket, a schwechati finomító ugyanis továbbra sem üzemel. 

Operations Inside The OMV AG Schwechat Oil Refinery
Fotó: Bloomberg

A olajtársaság még megbecsülni sem tudja, hogy meddig tarthatnak javítási munkálatok. A OMV növeli a hálózatába tartozó kisebb finomítók termelését, hogy ezzel pótolja a Schwechaton kieső mennyiséget, de jelezték, hogy szükség esetén partnereiktől is készek vásárolni, hogy biztosítani tudják a zavartalan ellátást.

Miután az osztrák kormány felszabadította a stratégiai készleteket, eddig súlyosabb ellátási zavar nem alakult ki az ausztriai benzinkutakon, ám a bécsi reptéren már akadozik a repülőgépek ellátása kerozinnal, noha eddig járatokat nem kellett törölni, vagy átirányítani. 

A repülőtér üzemeltetője ennek ellenére felkérte a légitársaságokat, hogy amennyiben lehetséges válasszanak más helyszínt a gépek tankolására, hogy hatékonyabban tudjanak gazdálkodni a szűkös kerozintartalékokkal.

Nagyjából egy héttel ezelőtt bombaként robbant a hír, mely szerint az OMV, és Közép-Európa egyik legnagyobb finomítóját a tervezett karbantartási munkálatok után nem sikerül időben újraindítani egy technikai baleset miatt. Az már akkor látszott, hogy a leállás súlyos ellátási gondokhoz vezethet nemcsak Ausztriában, hanem az egész régióban, hiszen az OMV jelentős piaci részesedéssel bír a környező országokban. Az OMV részvényeinek ára a kereskedési idő felénél százalékos napon belüli zuhanás után 49,09 eurón állt.

Bezárhatnak az OMV benzinkútjai Magyarországon, a Mol nem képes fedezni a kiesést

Nem tudják újraindítani a schwechati finomítót, a szomszédok is gondban lesznek

Ezért nem lehet újraindítani az OMV finomítóját

Balest történt az OMV schwechati finomítójában

Lesz itthon üzemanyag, miközben a régió ellátási problémákba fut

A hazai üzemanyagtermelés és a készletek elegendőek.

Itthon is szükség lehet a biztonsági olajkészletekre

Az OMV még nem tudja, mennyi ideig tart a schwechati olajfinomító pénteken megsérült részeinek megjavítása.

Szlovénia nem számít üzemanyag-ellátási problémákra

Az osztrák OMV schwechati finomítójának meghibásodása nem fog üzemanyaghiányhoz vezetni szerintük.