Az osztrák olajtársaság szűkszavú közleményt tett közzé honlapján, mely szerint pénteken baleset történt a schwechati finomító karbantartása közben, két személy könnyebb sérülést szenvedett, és megrongálódott a fő nyersolajlepárló üzem. 

Fotó: AFP

A károk felmérése még folyamatban van, ám az már biztos, hogy az április 19-én elkezdett karbantartás tovább tart a tervezettnél, azaz a finomítás nem indulhat újra június 10-én. 

A közleményben az OMV jelezte ezt is, hogy szorosan együttműködnek majd az ügyfeleikkel és a beszállítókkal annak érdekében, hogy minimalizálják a finomító kiesésének hatásait.

Mint arról beszámoltunk iparági források elkezdték kongatni a vészharangot, miután a finomító kiesése akár üzemanyaghiányhoz vezethet Magyarországon, és több régiós országban is, amennyiben az OMV benzinkútjai bezárhatnak üzemanyaghiány miatt, a kiesést ugyanis a Mol már nem képes fedezni. Sajtóhírek szerint az OMV a kormánytól várja a segítséget, ami a stratégiai készletek felszabadításával járhat. Az osztrák hatóságok a jövő hétre ígértek tájékoztatást az ügyben.