Az uniós embargó múlt heti tető alá hozása után a közép-európai országok üzemanyagpiacának egére további fellegek gyűltek, pedig a csővezetéken érkező orosz olaj a kérlelhetetlen magyar tárgyalási pozíciónak és mások háttér-támogatásának köszönhetően  mentességet kapott a Moszkvára kirótt büntetőintézkedések alól. 

A csütörtökön véglegesített szankciós csomag eleve szűkíti az európai nyersolaj- és finomított termék kínálatot. Még ki se hűltek a székek a tárgyalóasztalnál, amikor északi és nyugati irányból is rossz hírek érkeztek a régiónkból is.

Bár a működésben marad, baleset miatt Ausztria nem tudja újranyitni június 10-én az április közepe óta karbantartás alatt álló schwechati finomítót - értesült a VG iparági forrásokból. A pénteki baleset tényét és a csúszást az OMV aztán közleményben is megerősítette.

OMV, Austrian Oil Company
Fotó: Igor Zarembo / Sputnik via AFP

Pozsonyból ugyanakkor - amely a hírek szerint a vezetékes olaj embargójának ellenzője volt, de nyíltan kevésbé kardoskodott ellene Budapestnél - igazi jeremiáda érkezett, amely szerint a finomított termékek exportjának tilalma középtávon egyetlen finomítója - a MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft-üzem - létezését is megkérdőjelezi középtávon.

A schwechati finomítóból magyarországi benzinkút hálózatát is ellátja az osztrák OMV, és a Slovnaft szintén jelentős regionális ellátó, a hírek ezért kérdőjeleket vetettek fel a közép-európai ellátás biztonságát illetően.

Az üzemanyagellátás Magyarországon továbbra is biztosított - ezt a Technológiai és Ipari Minisztérium az MTI-vel közölte szombaton.  

A közlemény szerint a schwechati finomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére is biztosított a hazai üzemanyagellátás, nincs ellátási probléma, és a hazai üzemanyagtermelés és készletek elegendőek arra, hogy kielégítsék a lakosság igényeit. Ez a kormány kiemelt célja. A novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyarok a legalacsonyabb árat fizetik Európában az üzemanyagért - tette hozzá a minisztérium. 

A magyar benzinkutakon folyamatos az ellátás, a termelés és a készletek fedezik a lakossági igényeket. Magyarország jelentős stratégiai készletekkel is rendelkezik, amelyek vészhelyzet esetén felhasználhatók - írta a közlemény.

Ami a régiót illeti: a két könnyű sérülést okozó schwechati baleset után, amely termeléskieséshez vezet, az osztrák kormány felszabadítja 90 napra elegendő tartalékainak egy részét, benzint és gázolajat bocsátva rendelkezésre, amit Karl Nehammer osztrák kancellár is megerősített - jelentette a Die Presse. A károk felmérése még folyik.

Ugyanakkor az OMV szóvivője, Andreas Rinofner cáfolta, hogy a finomító problémái akár - a hazai benzinpiac 17-19, és a dízel 13-15 százalékát biztosító - OMV mintegy 200 benzinkútból álló magyarországi benzinkút-hálózatának a bezárását is okozhatja.

Nem ez a helyzet, nem tervezünk bezárásokat - idézte az osztrák lap.

Magyarország fontos piac, amelyet továbbra is ki akarunk szolgálni

- tette hozzá Rinofner.

Hungary Daily Life
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP

Szlovákiában eközben az olajembargó okozta problémák belpolitikai vihart kavarnak. Gyimesi György, az OL'aNO képviselője a korkep.sk tudósítása szerint emiatt lemondásra szólította fel Richard Sulík gazdasági minisztert. 

A pozsonyi kormány pénteken közölte: a szankciós csomag Szlovákiát sújtja a leginkább, emiatt kompenzációra számít Brüsszeltől. A gazdasági  minisztérium szerint sikertelenül kértek hároméves mentességet az orosz olajból készült termékek exportjának tilalma alól. A csomag végső verziója szerint az ország egyetlen finomítója, a teljes mértékben orosz olajjal működő Slovnaft továbbra is fogadhatja a keleti energiahordozót, de nyolc hónap után már csak a hazai piacra termelhet, és a csehországi még 10 hónapig lehetséges - jelentette a Reuters.

Emiatt az egész régióban hiány keletkezhet, és mivel a finomító jórészt közép- és nyugat-európai exportra termel, a kényszerű kapacitáscsökkentés még a belföldi ellátást is veszélybe sodorja. 

 

A Slovnaft és piacai kilátásait a szankciók miatt nagyon sötét színben bemutató nyilatkozatok csak napokkal azután születtek, hogy a vállalat bejelentette: 63 millió eurós (27 milliárd forintos) beruházással modernizálja és bővíti a pozsonyi finomító polipropilén-termelését.