Összefogott a japán Toyo ingatlancsoport megújuló energiával foglalkozó részlegével egy kanadai vállalat, hogy megépítsék Japán egyik legnagyobb, tehéntrágyából energiát előállító erőművét – írja a Bloomberg. Ez a legújabb kísérlet a metán globális felmelegedésre gyakorolt erős hatásának csökkentésére.

Japan, Shizuoka Province, Cows at Mount Fuji West side (Photo by Calle Montes / Photononstop / Photononstop via AFP)
Fotó: Calle Montes / Photononstop via AFP

Az Anaergia nevű, zöldenergiával foglalkozó vállalat szerint

a létesítmény naponta körülbelül 250 tonna tehéntrágyát fog elnyelni, és a biogázból körülbelül 1,2 megawatt energiát termel majd,

ami évente körülbelül 2200 háztartás energiaellátásához elegendő. A cég tervezi és telepíti az erőművet a Toyo Energy Solution számára Kasaokában, egy Japán déli részén található tengerparti városban.

Bár az Anaergia világszerte több mint 1700 mezőgazdasági hulladék lebontására alkalmas létesítményt épített, a kasaokai üzem rávilágít arra, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szarvasmarha-tenyésztés káros hatásainak mérséklésére.

A mezőgazdaság és az állattenyésztés az emberi tevékenységből származó metán legnagyobb kibocsátója.

Az erősen üvegházhatású gáznak rövid távon nagyobb a felmelegítőereje, mint a szén-dioxidnak. A kutatók a szarvasmarhák böfögéséből származó metánt felfogó maszkoktól kezdve a metánmennyiséget állítólag korlátozó algás étrendekig számos technológiát és megoldást fejlesztettek már ki, hogy megpróbálják csökkenteni a szarvasmarhák gázkibocsátását.