Több mint 160 százalékkal nőtt a turistaforgalom Portugáliában éves szinten: májusban 2,5 millióan érkeztek az országba, a szálláshelyek pedig 6,5 millió vendégéjszakát regisztrálhattak, amely ugyan 221,8 százalékos növekedésnek felel meg, de még mindig alacsonyabb a járvány előtti szintnél. Ezzel szemben áprilisban a látogatók és a vendégéjszakák száma is meghaladta a 2019-es szintet, az egy évvel korábbi adatokhoz képest 426,4 százalékos emelkedést regisztráltak az utasok és 552,1 százalékos növekedést a vendégéjszakák számában a The Portugal News hírportál szerint.

Porto
Fotó: Shutterstock

A turistaforgalom enyhe csökkenése ellenére ambiciózus célokat dédelget a kormány, arra számítanak, hogy gazdaságuk érheti el a legnagyobb GDP-növekedést az idén az eurózónában. Az Európai Bizottság is felfelé módosította az ország GDP-bővülési előrejelzését, a bruttó hazai termék 2022-ben 6,5 százalékkal is emelkedhet a korábbi 5,8-es becslés helyett.

Ezzel szemben az eurózónában mindössze 2,6 százalékos növekedést várnak 2022-ben.

Jövőre azonban a lassulás jelei mutatkozhatnak, viszont még akkor is vezető szerepet tölthetnek be az eurót használó országok körében. 2023-ban 1,9 százalékkal növekedhet a portugál gazdaság a korábbi 2,7 százalékos becslés helyett, ehhez képest az eurózóna átlaga 1,4 százalék körül mozoghat.

Az inflációs adatok terén is jobban teljesíthet az ország, Brüsszel az idei évre 6,8 százalékos, 2023-ra pedig 3,6 százalékos inflációs rátát vár Portugáliától, ami bár a pénzügyminiszter szerint meglehetősen magas, elmarad az eurózóna idei 7,6 százalékos és a 2023-as 4,3 százalékos árszínvonal-emelkedésétől.