Óriási felháborodást váltott ki a New York Post cikke szerint az autótulajdonosoknál, hogy a BMW azt tervezi, havidíjassá tesznek több olyan extrát, amely már eleve be vannak építve a kocsikba, csak ezeket távolról blokkolnák, ha nem fizet értük a tulaj. 

Ilyen lenne például az ülésfűtés, amelyért nagyjából 18 dollárt kérhet el a cég, de ha a tulajdonos kifizeti egész évre, akkor „csak” 180 dollárba került. 300 dollárért megkaphatja három évre, 415 dollárért pedig végtelenségig használhatja. Mindez a cég előfizetési terveiből derült ki, melyet elsőként az Egyesült Királyságban, Németországban, Dél-Koreában és még néhány országban vezettek be. 

BMW
Fotó: Shutterstock

A kormányfűtés is ilyen extra lesz, a dél-koreai honlapról derült ki, hogy ennek a havidíja nagyjából 12 dollárnyi koreai won, az adaptív tempomat pedig 42 dollár. 

A lap szerint a fórumokon óriási felháborodást váltott ki az előfizetés, hiszen olyan dologért vár el pénzt a cég, amely eleve be van építve az autóba, vagyis amikor azt megveszik, kvázi kifizetik az árát. 

A német gyár egyelőre nem kommentálta az esetet. Nem a BMW egyébként az egyedüli autógyártó, amelyik erre az útra lépett: a Tesla például már régóta bevezette, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak havidíjért hajlandó engedélyezni az autóikban, például a teljesen önvezető módot.