Több áruház elosztóközpontját blokád alá vették a kormány tervei ellen tiltakozó gazdák Hollandiában. Az A5-es autópálya vegheli bejárata, a Jumbo szupermarket disztribúciós központja is elérhetetlen, a bejárat elé a gazdák betonblokádokat is állítottak. 

A Lidl heerenveni és az Aldi drachteni telephelyén traktorokkal zárták le az utakat.

A gazdákat az háborította fel, hogy a kormány átlagosan 40 százalékkal csökkentené a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy százszázalékos kibocsátáscsökkentést ír elő. A farmerek szerint viszont ez a megélhetésüket veszélyezteti, ezért már több mint egy hete tiltakoznak a javaslatok ellen.

2022-07-04 10:03:39 VEGHEL- Mayor Kees van Rooij of Meierijstad talks with demonstrating farmers. The farmers previously blocked the distribution center of Jumbo and FrieslandCampina. The protest is directed against the government's nitrogen plans. ANP ROB ENGELAAR netherlands out - belgium out (Photo by ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: ROB ENGELAAR / ANP via AFP

A rendőrség vasárnap azt tanácsolta az embereknek, hogy – ha megtehetik – otthonról dolgozzanak, miután a gazdák azzal fenyegetőztek, hogy az egész országot megbénítják.

A hírek szerint a hadsereg is készen áll a bevetésre, ha a nemzetbiztonságot veszély fenyegeti. 

Hétfőtől a Schiphol repülőtér környékén is tüntetések várhatók, az utazóknak célszerű tömegközlekedési eszközöket használniuk.

A megmozdulásokhoz csatlakoztak a halászok is, akik hajókkal zárják el a lauwersoogi kikötőt, tiltakozásul a magasabb üzemanyagárak miatt. Pénteken a kormány 444 millió eurós támogatási csomagot jelentett be, hogy segítse az ágazatot abban, hogy kisebbé, sokszínűbbé és fenntarthatóbbá váljon.