Naprakész értékelést adott ki a húspiacok idei alakulásáról az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Az elemzésben 2022-re összesen 110,7 millió tonnára prognosztizálják a globális sertéshústermelést. A korábbi becslésükhöz képest néhány országban korrekcióra került sor. Egyrészt nőtt a kínai sertéshústermelés, másrészt az és Brazília termelési visszaesést regisztrál.

Az áprilisi előrejelzéshez képest az USDA közel 2 százalékkal, 51,8 millió tonnára emelte a becsült sertéshústermelést Kínában. A termelés azonban várhatóan továbbra is az afrikai sertéspestis (ASF) kitörése előtti szint alatt marad. Az amerikai elemzők mintegy 2,4 százalékkal lefelé, 22,6 millió tonnára módosították az EU-ra vonatkozó előrejelzésüket. Brazília sertéshústermelését is lefelé korrigálták, mintegy 1,6 százalékkal, 4,3 millió tonnára. Ennek okaként a korlátozott exportálási lehetőségeket jelölték meg.

20210423 MátyásdombIllusztrációA helyi sertéstelep bővítése ellen indult lakossági aláírásgyűjtés a településen. A fejlesztésekről Varga József, a Kabóka Kft. tulajdonosa tájékoztatottFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 2022-es globális sertéshúsexport előrejelzését az USDA erősen lefelé módosította, csaknem 10 százalékkal, 10,6 millió tonnára áprilishoz képest. E fejlemény szempontjából meghatározó a kínai kereslet csökkenése, mivel Kínában kezd helyreállni a sertéspestis idején romba dőlt termelés. 

Áprilisban az USDA még arra számított, hogy 39 százalékkal nő a szállítás, most viszont 3,5 millió tonnáról 2,15 millió tonnára csökkentették előrejelzésüket. Hongkong sertéshúsimportját is csökkentették, mégpedig 21 százalékkal, 275 ezer tonnára. 

A woman of Yi ethnical minority shows the two-meter-long preserved meats at a restaurant in Shilin Yizu Autonomous County in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 July 2017. The two-meter-long preserved meats were honored as ''King of preserved meats'' at a restaurant in Shilin Yizu Autonomous County in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 July 2017. Each bar of the two-meter-long preserved meats weights 40 to 50 kilograms. And to make this kind of preserved meats, raw material must be the local soil pigs feeded more than five years. (Photo by Yang zheng / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Yang Zheng / Imaginechina via AFP

Bár a sertéshús iránti kereslet növekedése más országokból, például Dél-Koreából, Mexikóból, Japánból és a Fülöp-szigetekről várható, ezek nem fogják tudni kompenzálni a hatalmas kínai visszaesést.

A kínai vámhivatal napokban közzétett adatai is az USDA becsléseit támasztják alá. A vámhivatal előzetes adatai szerint az volumene mintegy 1,6 millió tonnával, 54 százalékkal, 1,35 millióra csökkent az idén. Az importkiadások csaknem 64 százalékkal zuhantak, 2,93 milliárd dollárra. A felvásárolt mennyiség visszaesésének oka az volt, hogy Kína hústermelése jócskán megnőtt. 

Az első fél évben a kínai sertéshústermelés 8,2 százalékkal, 29,4 millió tonnára bővült az előző év azonos időszakához képest a kormányzati adatok szerint.

A kínai importőrök különösen a friss, hűtött és fagyasztott sertéshús vásárlásáról mondtak le. Az előző évhez képest ez az árutétel 64,2 százalékkal, 799 ezer tonnára csökkent. Ezzel szemben a sertéshús melléktermékeinek behozatala mindössze 13,5 százalékkal, 512 900 millió tonnára csökkent.

Kínában az idén az összes sertéshúsexportőr tetemes visszaesést szenvedett el. Ez Spanyolországot is érintette, mivel 343 400 tonnával továbbra is a legnagyobb beszállító, ám meg kellett birkóznia az 523 800 tonnás, 60,4 százalékos visszaesésével. Míg a hűtött és a fagyasztott áruk exportja 68,2 százalékkal, 229 ezer tonnára esett vissza, a húsmelléktermékek csökkenése kisebb mértékben, 22 százalékkal, 114 300 tonnára csökkent. Meredeken esett a Dániából és Hollandiából Kínába érkező hűtött és fagyasztott sertéshús exportja is, 60,6 százalékkal, illetve 73,7 százalékkal.

Mindez rossz hír a magyar sertéstartóknak, mert ilyenkor a felszabadult készletek jellemzően az EU-n belüli piacokon keresnek helyet maguknak, ami árletörő hatással jár. Mindez még akkor is igaz lehet, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben már itthon is nagyott nőtt az élő sertés ára, mert a változások az elszálló költségek mellett történtek. Az élő sertés jelenlegi, kilónként 550 forintos ára viszont már némi profitot is hozhat a nagyobb sertéstelepeket fenntartóknak, amelyek fejletebb technológiákat is tudnak alkalmazni.