Kim Kardashian, Oprah Winfrey, Drake és Steven Spielberg, csak hogy pár hírességet említsünk, akik gyakran magánrepülővel utaznak. A Celebrity Jets Twitter-fiók tulajdonosai pedig előszeretettel számolják ki, hogy az utazások mekkora szennyezőanyag-kibocsátással járnak. Kylie Jenner például kifejezetten nem szereti a forgalmi dugókat, így saját vagy párja, Travis Scott repülőjével akár 12 perces utazásokra is a felhők közé emelkednek.

Kylie a családi valóságshow mellett a vegán kozmetikumaival is bővítette vagyonát, így közösségimédia-felületeit számos környezetvédő is követi. Legutóbbi Instagram-posztja miatt, amelyben párjával a két magánrepülőjük előtt álltak, és azt kérdezte, hogy éppen melyik gépet vigyék el egy körre, felháborodott a rajongótábora – írja az El País című spanyol napilap.

A vita új lendületet kapott, amikor a Celebrity Jets közzétette az influenszer utazásának adatait, köztük a károsanyag-kibocsátást is. Így tudták meg a követők, hogy a pár végül Kylie gépét választotta, hogy ugyanazon az amerikai államon belül megtegyenek egy tízperces utat, amely a Google Maps szerint mintegy 40 perc lett volna autóval.

A Celebrity Jets egy automatizált fiók, amely valós időben közzéteszi a különböző hírességek repüléseit, felhasználva azokat a nyilvános információkat, amelyeket a repülőgépeknek biztonsági okokból közölniük kell. Ennek a beszámolónak köszönhetően azt is kiderült, hogy Kylie nővére, Kim Kardashian a múlt héten mintegy 15 perces útra ment magánrepülővel: az út során 442 liter üzemanyagot égettek el, és csaknem egy tonna szén-dioxid-kibocsátást mértek.

US singer-songwriter Taylor Swift performs on stage during 2019 MTV Video Music Awards at the Prudential Center in Newark, New Jersey on August 26, 2019. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

A Celebrity Jets szerint Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jay-Z, Mark Wahlberg és Taylor Swift is előszeretettel választották ezt a közlekedési módot az elmúlt hónapban.

A magánrepülőgépek tízszer szennyezőbbek, mint a kereskedelmi repülőgépek, és 50-szer több károsanyagot bocsátanak ki, mint a vonatok.

A Transport & Environment csoport jelentése szerint a kibocsátás 31 százalékkal nőtt Európában az elmúlt 15 évben. A csoport adatai szerint egy négyórás repülőút kibocsátása megegyezik az átlagember által egy év alatt termelt teljes kibocsátással.

107388728 CAIRNS, AUSTRALIA - DECEMBER 08: Oprah Winfrey's plane prepares for departure at the Cairns airport on December 8, 2010 in Cairns, Australia. Oprah Winfrey is in Australia with 302 audience members from the US, Canada and Jamaica and will tape episodes of the 25th and final season of "The Oprah Winfrey Show" from the Sydney Opera house next week. The shows will air in the US and Australia in January 2011. (Photo by Simon J. Baker/Getty Images)
Fotó: Simon J. Baker / Getty Images

Ez volt az egyik oka annak, hogy a 19 éves programozó, Jack Sweeney létrehozta a Celebrity Jets fiókot. A fiatalember a Twitteren beszélt a Kylie Jenner rövid repülése körüli vitákról, valamint arról, mekkora a társadalmi felháborodás a család életmódja miatt, mivel általában mindössze 20-30 perces utakra viszik el a gépeket.