Az eddigi adatok alapján az idei nyár a legmelegebbek közé tartozik – Magyarországon és Európában egyaránt. A nagy hőségben előszeretettel menekülünk a hűs lakásba, vagy akár a strandra, a természetet azonban nem tudjuk megfelelően megvédeni. A csapadékmentes, aszályos időszakban a szárazság hatalmas területeken terjedt el, és a 40 fokot megközelítő, vagy az azt meghaladó tartós hűhullámok alatt Európa-szerte egyre inkább elszaporodnak a bozót- és erdőtüzek. A korábbi években megszokotthoz képest háromszor annyi erdőtűz tombol a kontinensen.

A tactical firefighter set fires to burn a plot of land as firefighters attempt to prevent the wild fire from spreading due to wind change, as they fight a forest fire near Louchats in Gironde, southwestern France on July 17, 2022. - France was on high alert on July 18, 2022, as the peak of a punishing heatwave gripped the country, while wildfires raging in parts of southwest Europe showed no sign of abating. In the southwestern Gironde region, firefighters over the weekend continued to fight to control forest blazes that have devoured nearly 11,000 hectares (27,000 acres) since July 12. (Photo by THIBAUD MORITZ / AFP)
Fotó: Thibaud Moritz / AFP

Egyesült Királyság

Londonban megdőlt a melegrekord szerdán. Országszerte átlépte a 40 Celsius-fokos határt a napi hőmérséklet, sok helyen 41,6 fokot is mértek. A kánikulának halálos áldozatai is vannak, a szigetországban 13 ember vesztette életét úszás közben, mikor a nagy meleg miatt hűsölni próbáltak.

A briteknél annyira eldurvult a helyzet, hogy a nagy hőségtől megolvadt több kifutópálya, és nem szállnak fel a repülőgépek. A járatokat átirányították, illetve felfüggesztették.

A helyi gazdálkodók igyekeznek állataikat is megvédeni a hőségtől. Többen már a malacokra is naptejet kennek, de vannak, akik inkább vizes törülközővel próbálkoznak.

Görögország

Az Athén melletti hegyekben pusztító erdőtűz miatt több száz embernek kellett elmenekülnie – számolt be róla a Reuters.

Az erdőtűz kedden tört ki a fővárostól nagyjából 27 kilométerre északra, és az erős szél miatt gyorsan átterjedt a közeli lakott területekre, köztük a főváros Penteli és Anthousa városrészeire, ahol csaknem 90 ezer ember él.

Bár a tüzet mostanra sikerült ellenőrzés alá vonni, azonban az előrejelzések szerint az erős szél csütörtökig kitart, így mintegy 485 tűzoltó, 120 tűzoltóautó és közel 20 repülőgép maradt bevetésen, hogy minimalizálni tudják a tűz újbóli fellángolásának kockázatát.

A picture taken on September 16, 2020, shows the remains of the burnt Moria migrant camp on the Greek Aegean island of Lesbos, after it was destroyed by a major fire on the night of September 8. - Six young Afghan men including two minors will face a prosecutor on Greece's Lesbos island on September 16 on suspicion of setting fires that destroyed Europe's largest migrant camp, leaving over 12,000 people homeless. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP)
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Portugália

Az ibériai országban szintén súlyos a helyzet.

Öt évvel ezelőtt, 2017-ben 66 halálos áldozatot követelt a luzitánoknál pusztító erdőtűz, emiatt a kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő.

Idén nyáron azonban ismét tüzek pusztítanak a vidéken, és a tűzmegelőzési intézkedések gyenge betartása miatt a perzselő hőhullám és a példátlan szárazság miatt az ország jobban ki van téve az ellenőrizetlen pusztítás veszélyének, mint valaha. A középső és északi régiókban nagyrészt figyelmen kívül hagyják az utak és a növényzet közötti 10 méteres távolságot előíró jogszabályokat.

A Pedrógão Grande néven elhíresült 2017-es katasztrófa után a kormány drónokba és vízzel bombázó helikopterekbe fektetett be, de a berendezések nagy része továbbra sincs szolgálatban.

Portugália és a szomszédos Spanyolország is különösen érzékeny az egyre melegebb és szárazabb körülményekre, az erdőtüzek gyakoribbá és veszélyesebbé válnak az Ibériai-félsziget mindkét országában.

Spanyolország

Alig egy hónappal azt követően, hogy hatalmas erdőtűz pusztított Spanyolország északnyugati részén, Zamora tartományban, ismét lángok csaptak fel a régióban, miközben a helyiek tehetetlenül nézik, ahogy a földjeik elpusztulnak – írta a Phys.org.

A hatalmas füstoszlop kilométerekről is látható, amint az ég felé gomolyog, és eltakarja az eget. A régió közel 30 településéről mintegy 6000 embert költöztettek ki otthonaikból vasárnap óta.

Az internet felkapta azt a videót, ahol egy vonat utasai az ablakból követhették figyelemmel, ahogy lángol az erdő.

Olaszország

Olaszországban a katasztrófavédelmi egységek a toszkánai és a luccai erdőtüzek megfékezésével voltak elfoglalva.

A területen már csaknem 500 embert kellett kimenteni,

mivel a lángok az éjszaka folyamán falvakat értek el, és cseppfolyósított gáztartályok is felrobbantak a tűzben – számolt be róla a régió kormányzója, Eugenio Giani.

Egy másik itáliai erdőtűz, ami a horvát és szlovén határ közelében tombol, arra kényszerítette az állami tulajdonú Fincantieri hajógyártót, hogy bezárja a Monfalcone kikötővárosban lévő, 3000 embert foglalkoztató gyárát.

A De Havilland Canada Dash 8-400 MR aircraft drops water over a wildfire raging in the Monts d'Arree, near Brennilis, Brittany, on July 20, 2022. - A heatwave fuelling ferocious wildfires in Europe pushed temperatures in Britain over 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit) for the first time after regional heat records tumbled in France. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)
Fotó: Loic Venance / AFP

Franciaország

Délnyugat-Franciaországban, a bortermelő Gironde régióban az elmúlt 30 év legnagyobb erdőtüze pusztított – írta a Reuters. A hatóságok közleménye szerint egy férfit gyújtogatás gyanújával őrizetbe vettek.

A tüzek július 12. óta 19 300 hektáron terjedtek el Bordeaux környékén, és 34 000 embert kényszerítettek otthonaik elhagyására. A területen csaknem 2000 tűzoltó küzd a lángok ellen nyolc vízibombázó repülőgép segítségével.

Mark Fesneau agrárminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány már 850 millió eurót (340 milliárd forint) különített el a tűzoltóság repülőgépflottájának korszerűsítésére, valamint egymilliárd eurót (400 milliárd forint) erdősítésre, faültetésre – közölte a Reuters.

Magyarország

Sajnos a hőség miatti tüzek hazánkat sem kerülték el. Napokig tartottak az oltási munkálatok az Izsák és Soltszentimre közötti területen múlt héten szerdán keletkezett erdőtűznél.

A napokban pedig a Hortobágyon égett le a legelő. Nagy István agrárminiszter Facebook-posztban számolt be róla, hogy több mint 500 hektár lett a tűz martaléka.

A nagy szárazság miatt több település is úgy döntött, hogy lemondja az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékot, mivel a száraz növényzet esetében a pirotechnikai eszközök pluszveszélyforrást jelentenek.