A Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő jelentésében jelentősen csökkenteni fogja a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését – mondta el Ceyla Pazarbasioglu, az IMF Stratégiai, Politikai és Felügyeleti Osztályának igazgatója az indonéz Balin zajló G20-as csúcs keretében tartott vasárnapi panelbeszélgetésen.

„Sokk sokkot követ a világgazdaságban” – figyelmeztetett Pazarbasioglu a Bloomberg beszámolója szerint, kiemelve, hogy az elszálló élelmiszer- és energiaárak, a feltörekvő piacokra érkező tőke visszaesése, a koronavírus-járvány, valamint a kínai gazdaság lassulása is jelentős kihívást jelent a politikai döntéshozók számára.  

Financial austerity / budget control concept : Coins held by a c-clamp on US dollar notes, depicts the economic policies a government implements to reduce budget deficits or control public sector debt, International Monetary Fund
Fotó: Shutterstock

A júliusban esedékes felülvizsgálatban ezért „jelentősen rontani fogunk az előrejelzésünkön” – mondta az IMF-tisztviselő.  

A szervezet legutóbbi, áprilisi jelentésében 4,4-ről 3,6 százalékra vágta vissza az idei globális GDP-növekedési kilátásokat, a növekvő inflációs kockázatokra és a jegybanki szigorításokra hivatkozva.

Pazarbasioglu vasárnapi kijelentéseivel lényegében megismételte Krisztalina Georgieva IMF-elnök néhány nappal korábbi blogbejegyzésében megfogalmazott aggodalmakat, és amelyben ugyancsak a növekedési kilátások csökkentését helyezte kilátásban.

Szerinte 2022 kemény lesz, és a következő év még keményebb lehet, a sem elképzelhetetlen. A G20-as országok vezetőinek pedig egy három pontból álló megoldási javaslatot is felvázolt. Ennek lényege, hogy mindent meg kell tenni az megfékezése érdekében, a fiskális politikának is segítenie kell a jegybankokat, továbbá a globális együttműködés új lendületére van szükség.