A hatalmas mértékű gazdasági válsággal küzdő Venezuelának jelenleg két vezetője van. A politikai szakadás miatt a kormányt vezető Nicolás Maduro és az ellenzék által támogatott Juan Guaidó versenyez a hatalomért. Maduro 2021 végén jelezte, hogy országa hazaszállítaná a Bank of England által őrzött 1,2 milliárd angol font értékű aranytartalékát, azonban az Egyesült Királyság megtagadta a nemesfém átadását. Nagy-Britannia kijelentette, hogy Juan Guaidót tekinti az ország legitim vezetőjének, így Maduro adminisztrációja nem férhet hozzá az aranyhoz.

Venezuelan President Nicolas Maduro attends a press conference after his meeting with Turkey's President in Ankara on June 8, 2022. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
Fotó: Adem Altan / AFP

A venezuelai legfelsőbb bíróság kimondta az ügy kapcsán, hogy Maduro az ország vezetője, így jogában áll rendelkezni az aranytartalékkal. A Bloomberg az írja, hogy egy londoni bíró a legfelsőbb bíróság felhívására megvizsgálta az ügyet, és úgy döntött, hogy nem ismeri el a politikai befolyás alatt álló venezuelai fórum döntését, így az aranyat továbbra sem adja ki a Bank of England Venezuelának. Maduro a jegybankkal szemben perre ment, illetve azt is hangsúlyozta, hogy az aranyra országának a koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt van szüksége.

Arra a következtetése jutottam, hogy nincs meg az alap azoknak az ítéleteknek az elismeréséhez, amelyek a Maduro-adminisztrációra támaszkodnak. Az aranyról Guaidónak és stábjának kell döntenie

– mondta ki pénteki ítéletében Cockerill angol bíró.

Az ítélet megerősíti a brit kormány álláspontját, amely szerint Guaidót ismerik el a dél-amerikai Venezuela legitim vezetőjének. Az Egyesült Királyság akkori külügyminisztere, Dominic Raab a decemberi meghallgatás előtt kijelentette, hogy kormánya hivatalosan 2019 óta minden tekintetben Juan Guaidót tekinti Venezuela törvényes elnökének.

Az ügynek még nincs vége, több mint valószínű, hogy Maduro fellebbez majd a döntés ellen.