Döntést hozott a brit legfelsőbb bíróság: nem kaphatja meg Venezuela Nagy-Britanniában tárolt aranytartalékát Nicolás Maduro, a dél-amerikai állam elnöke – írja a BBC brit hírportál.

Az évek óta brutális gazdasági válsággal küszködő ország régóta haza szerette volna vinni a külföldi aranykészletet, amelynek mértékét 1,4 milliárd angol fontra becsülik.

Maduro állítása szerint a Covid elleni védekezésre használta volna a pénzt.

A bíróság azonban elutasította a kérését és úgy döntöttek: az aranyról csak Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezére, a Venezuelai Nemzetgyűlés elnöke dönthet, akit az Egyesült Királyság Venezuela legitim vezetőjeként fogad el.

Fotó: AFP

Mint ismert:

egymástól függetlenül Maduro és Guaidó is saját jegybankelnököt nevezett ki. Guaidó – akit 50 ország fogad el legitim elnökként – azt szeretné, ha az arany maradna Angliában. Maduro viszont hazavinné, ezért indított pert a Bank of England ellen. Állítása szerint abból egészségügyi felszereléseket akartak volna vásárolni.

Kritizálói szerint viszont ebből is csak saját maga és körei vagyonát gyarapította volna. Madurót rengetegen okolják az ország gazdaságának romba döntéséért , több millióan szorulnak segélyre, miután a legalapvetőbb szolgáltatásokat sem képes biztosítani az állam. A pénz elértéktelenedett, a pedig az egekben van.

A brit legfelsőbb bíróság szerint Maduro semmiképp sem tekinthető legitim vezetőnek, ezt az összes brit bíróságnak el kell fogadnia. Ugyanakkor további jogi vizsgálatot igényel annak eldöntése, hogy Guaidó ideiglenes államfőnek tekintendő, vagy pedig kormányfőnek is egyben.