Az OMV schwechati finomítójának balesete után szűkössé válhat Ausztriában a gázolajkínálat – legalábbis erre figyelmeztettek hétfőn az osztrák szociáldemokraták (SPÖ).

A picture of two different gas stations - Petrol and OMV - facing each other in Slovenia.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb ellenzéki párt egy sietve összehívott sajtótájékoztatóján mutatta be azt a birtokába került levelet, amelyet az OMV elnöke írt Leonore Gewessler energiaügyi miniszternek június 23-án.

Az energiacég első embere a levélben „súlyos és szűk ellátási keresztmetszetről” tett említést, ami akkor következhet be, ha nem szabadítanak fel további stratégiai tartalékokat. Az OMV 100 ezer tonna gázolaj és 90 ezer tonna félkész termék felszabadítását kérte Gewesslertől.

A levélben „minden benne van – mondta Alois Schroll, az SPÖ energetikai szóvivője. – A kormány nem akarja vagy nem tudja biztosítani az energiaellátást Ausztriában.” A levél az ellenkezőjét bizonyítja annak, amit a kormány állít. Schroll szerint ezért egyértelmű, hogy a kabinet hazudott a parlamentnek, a médiának és nem utolsósorban a mintegy 2,7 millió osztrák dízelautósnak.

A múlt héten a bécsi kormány cáfolta, hogy Ausztriában gázolajhiány állhat elő.

 Nem fenyeget üzemanyaghiány

– mondta Gewessler szerdán a Minisztertanács ülése után. Az OMV eddig is kompenzálta a kiesést a finomítói baleset után – hangsúlyozta Karl Nehammer kancellár is.

A kőolajtartalék, vagyis az úgynevezett kötelező biztonsági tartalék (PNR) az osztrákok 90 napos átlagfogyasztását fedezi. Nemcsak nyersolajról van szó, hanem a kész üzemanyagok, például a benzin és a gázolaj is részét képezik. Ebből eddig 112 ezer tonna gázolajat és 56 ezer tonna benzint szabadítottak fel a finomítói baleset után, ami csupán hatnapi fogyasztással csökkentette az osztrák tartalékot.