Óva int Winfried Hermann, Baden-Württemberg Zöld (Grüne) párti közlekedési minisztere attól, hogy az ukrajnai háború kapcsán egyoldalúan ítéljék meg Oroszország és a Nyugat szerepét. 

Az elmúlt 30 év katonai konfliktusai és háborús érintettsége nem igazolja azt a képet, hogy egyedül Oroszország érvényesíti az érdekeit gonosz módon, háborúskodás árán, katonai erőt használva 

– fogalmazott a pacifista irányultságáról is ismert politikus.

Winfried Hermann
Fotó: Facebook

A német hírügynökséghez (DPA) eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, hogy mindenekelőtt az Egyesült Államok általi beavatkozások teremtettek béke és demokrácia helyett sok pusztítást.

Winfried Hermann arról is ír, hogy Oroszország a Szovjetunió felbomlása óta brutális, a nemzetközi jogot megsértő háborúkat vív az orosznak mondott érdekövezetekben, bizonyíthatóan háborús bűnöket is elkövetve, mint például Csecsenföldön, Grúziában vagy Szíriában. Csakhogy az USA - egyes NATO-tagállamok (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) támogatásával – ugyanebben az időszakban 

szintén katonai erővel lépett fel és sértette meg bizonyos esetekben a nemzetközi jogot Irakban, Jugoszláviában, Koszovóban vagy Afganisztánban.

A Zöldek tartományi minisztere ugyancsak bírálta a Szovjetunió és a Varsói Szerződés vége óta elszalasztott lehetőségeket a béke megszilárdítására. Szerinte a az úgynevezett keleti bővítése érdekében elpazarolta azokat az alkalmakat, amelyek egy új biztonsági struktúra felállítását jelenthették volna kontrollált fegyverkezéssel és leszereléssel, és ami figyelembe vette volna az egykori szovjet tagállamok és Oroszország érdekeit.

Hermann azt is kifejtette, hogy a politikát, különösen a kül- és biztonságpolitikát nem vezérelhetik elsődlegesen az érzelmek. Felvetette annak a kérdését is, hogy vajon a nyugati fegyverszállítmányok Ukrajnának valóban közelebb hozzák-e a háború végét, vagy épp ellenkezőleg, meghosszabbítják az erőszakot. 

Egy békeszerződést végül úgyis a háborús ellenféllel, Oroszországgal kell megkötni, bármilyen háborús bűnt is követett el. Ez a keserű, megkerülhetetlen igazság.

A politikus nyilatkozata komoly megütközést keltett. Az FDP helyi frakcióvezetője, Hans-Ulrich Rülke felszólította Baden-Württemberg miniszterelnökét, az ugyancsak a Grüne színeiben politizáló Winfried Kretschmannt, hogy avatkozzon közbe. Szerinte súlyosan rontják a tartomány megítélést Winfried Hermann szavai, 

aki a tartomány kormányának tagjaként relativizálja Putyin orosz elnök háborús agresszióját. 

Hasonlóan értékelt Isabell Huber, a CDU főtitkára is. Baden-Württemberg kormánya fekete–zöld, tehát Grüne–CDU-koalíció.