Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején – közölte az uniós parlament kedden.

Az 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott EP-jelentés szerint

Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

Az EP-képviselők a jelentésben megjegyezték: a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózónatagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az Európai Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Croatian flag next to the 2-euro coin. Concept of Croatia joining the Euro zone, Political and economic concept of the European Union
Fotó: Shutterstock

Az EP álláspontját most továbbítják a bevezetés véglegesítéséről döntő eurózónatagoknak

– tájékoztatott az uniós parlament.

Nem mindenki várja a horvát eurót

Jövő januártól Horvátországban is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz. A közös valuta bevezetése több lépcsőben történik, és a háttérben már javában zajlanak az előkészületek. A váltásnak viszont nem mindenki örül.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban elfogadja azt a három jogszabályt, amely az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges. Megállapítják azt az árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig ingyen lesz átváltható.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az euróövezet előszobájának tartott ERM 2. árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában vezették be az eurót.

Bár nagyon akarják a románok, egyre távolabb sodródnak az eurótól

A románok támogatják leginkább az euró bevezetését a nemzeti valutát használó uniós tagországok polgárai közül, ennek ellenére az utóbbi években Bukarest egyre messzebb került a konvergenciakritériumok teljesítésétől.