Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint Horvátország készen áll, hogy csatlakozzon az eurózónához, így a balkáni ország 20. európai államként 2023 elejétől bevezetheti az eurót nemzeti valutaként.

A folyamat következő lépése júniusban lesz, amikor az uniós vezetők jóváhagyják Bizottság értékelését, majd júliusban az uniós pénzügyminiszterek meghatározzák azt az árfolyamot, amelyen 2023. január 1-jén átváltják Horvátország valutáját, a kunát. Ezután Horvátországnak hat hónapja lesz a valutaváltás gyakorlati előkészítésére.

zászló Flag of euró Euro currency valuta jel szimbólum symbol and 12 gold arany (yellow) stars csillagok on a törött cracked paint wall. A symbol of instability instabil in EU after several crisis krízis arise i.e. anti-austerity plan, immigrant, inflation rate, debt, etc
Fotó: Shutterstock

Arra a következtetésre jutottunk, hogy Horvátország készen áll az euró bevezetésére 2023. január 1-jével, így húszra nő az euróövezeti tagállamok száma– áll az Európai Bizottság közleményében.

Az euró bevezetéséhez Horvátországnak – amely 2013 óta az EU tagja – teljesítenie kellett a négy nominális konvergenciakritériumot: az ár- és árfolyamstabilitást, a költségvetési hiány és az államadósság megfelelő mértékét az uniós referenciaértékekhez mérve, valamint a hosszú távú kamatlábak kritériumait.

A gazdasági integráció és a konvergencia szempontjából fontos más tényezőket – mint a fizetési mérleg alakulását, valamint a termék-, munkaerő- és pénzügyi piacainak integrációját – is figyelembe véve a Bizottság megállapította, hogy Horvátország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke gratulált a balkáni országnak, valamint hangsúlyozta, hogy csatlakozása megszilárdítja az nemzet gazdaságát, és magát az eurót is erősebbé teszi.

Hozzátette, hogy húsz évvel az első bankjegyek bevezetése után az euró a világ egyik legerősebb valutájává vált, ami Unió-szerte segíti polgárok millióinak megélhetését és az európai egységet is jól szimbolizálja.