Némiképp csökkentek a globális élelmiszerárak júniusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) legfrissebb, pénteken közzétett adatai szerint, ám továbbra is a márciusi rekordérték közelében maradtak – írja a Reuters.

A FAO indexe az árupiaci értékeket követi és már zsinórban harmadik hónapja csökken, 

így 154,2 ponton állt júniusban a májusi 157,9 pont után. Ez utóbbi értéket felfelé módosították a korábban jelzett 157,4 pontról.

élelmiszerárak globális infláció élelmiszerhiány élelmiszer hiány international food fork villa kés tányér plate knife isolated world flag cuisine

Fotó: Shutterstock

Hiába a csökkenés havi szinten, az index továbbra is 23,1 százalékkal magasabb állt a tavalyi értéknél, hiszen a drágulást hajtotta az orosz-ukrán háború, a kedvezőtlen időjárás, a magas kereslet, valamint az emelkedett gyártási és szállítási költségek is.

A szervezet vezető közgazdásza Maximo Torero Cullen kiemelte, hogy a magas árakhoz vezető tényezők továbbra is fennállnak. 

Az index összetevői közül a gabonaárakra vonatkozó 4,1 százalékot esett májushoz képest, ám az éves szintű drágulás ebben az esetben még így is 27,6 százalékos mértékű. A mérséklődést a FAO szerint az északi féltekén elérhető, szezonális kínálat okozta, valamint a termény állapotának javulása több jelentős mennyiséget termesztő országban.

A növényi olajok részindexe havi szinten 7,6 százalékot csökkent, ám 

az éves drágulás még mindig megdöbbentő, 34 százalékos szinten állt. 

A júniusi javulás főként a szezonális kínálatnak és az indonéz források lehetséges növekedésének az eredménye.

A cukorárak májushoz képest 2,6 százalékot estek vissza a növekedési kilátások bizonytalansága miatt, mely visszafoghatja a keresletet. A tavalyi évhasonló időszakához képest itt a drágulás mindössze 9 százalékos volt.

A húsárak területén ugyanakkor nem volt megfigyelhető az enyhülés, itt havi szinten is feljebb kúszott a részindex, mely 1,7 százalékkal haladta meg a májusi értéket, míg az éves növekedés 13 százalék körül mozgott. A tejtermékek területén is folytatódott a drágulás júniusban, mégpedig havi szinten 4,1 százalékkal, itt az éves növekedés 25 százalékra rúgott.

Jó hír viszont, hogy egy másik, 

gabonapiaci becslésében a FAO növelte a 2022-es termésre vonatkozó előrejelzését, 

a korábbi 2,784 milliárd tonnáról 2,792 milliárd tonnára, ám ez még mindig 0,6 százalékkal alacsonyabb a 2021-es termésnél. Az emelkedés a durva szemű gabonák termésére vonatkozó becslés 6,4 millió tonnás javulásának köszönhető.

Az előrejelzés szerint a felhasználás 2022-23-ban 9,2 tonnával, 2,797 milliárd tonnára nőhet, ami még mindig alacsonyabb – igaz, csak 0,1 százalékkal – a 2021-22-es szintnél, főként az alacsonyabb takarmányfelhasználás miatt. A termesztési szezon 2023-as végére a FAO 854 millió tonnás készletet vár, ami az előző havi becslésnél ugyan 7,6 millió tonnával magasabb, ám éves szinten 0,6 százalékos visszaesést jelent.