Felpörgött az euróövezet exportja májusban: egészen pontosan 248,5 milliárd euró értékben szállítottak külföldre árut a jövő januárban Horvátország belépésével immár húsztagúra bővülő közösség országai. 

14 July 2022, Hamburg: Van carriers (VC), special vehicles for container handling, stand on the grounds of HHLA's (Hamburger Hafen und Logistik AG) Container Terminal Burchardkai (CTA). Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Christian Charisius / DPA Picture-Alliance via AFP

Ez 28,9 százalékos bővülést jelent a tavaly májusi 192,8 milliárd eurós tételhez képest. Az meredekebben nőtt: nem kevesebb, mint 52 százalékos eltérés van a tavaly májusi 180,8 és az idei 274,8 milliárd eurós adat között. 

Mindent egybevetve az euróövezet külkereskedelmi deficitje 26,3 milliárd eurót tett ki a tárgyidőszakban. Az euróövezeten belüli viszont 33 százalékkal volt intenzívebb májusban, mint egy évvel azelőtt és 231,6 milliárd eurós volt.

Az statisztikai hivatala, az Eurostat az első öt hónap mérlegét is megvonta. Eszerint az 18,4 százalékos pluszt mutatott, összege 1 140,2 milliárd euró volt. Az importnál viszont 42,5 százalékos növekményt regisztráltak, értékben ez 1 253,2 milliárd eurót tesz ki. A külkereskedelmi deficit 113 milliárd euróval negatív rekordot döntött, az egy évvel korábbi időszakot még 83,7 milliárd eurós többlet jellemezte. A deficit megszaladása mögött az energiaimport brutális megdrágulása áll, amit alapvetően Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja idézett elő. 

Az eurót használó országok az év első öt hónapjában 301,7 milliárd euró értékben importáltak energiát vagy energiahordozót, ez az egy évvel korábbi időszakhoz képest 147 százalékos növekedés. Nem a mennyiségben van lényeges eltérés, hanem a meredeken megemelt árakban, papíron ezek felelősek a magas energiaszámláért.