Nemzetközi gazdaság

Rendkívüli sebességgel szabadulnak a devizahitelektől az orosz cégek

Amit lehet, azt igyekeznek mielőbb rubelre cserélni az ország jegybankja szerint.

A devizában fennálló orosz vállalati hitelek állománya 2,5 milliárd dollárral csökkent júniusban az orosz központi bank hétfőn közzétett adatai szerint, ugyanakkor a rubelhitelek növekedése miatt a teljes vállalati adósságállomány 0,1 százalékkal bővült – írja a Reuters.

3D illustration US dollar, euro, pound sterling throw russian ruble down to the grave currency concept
Fotó: Shutterstock

Pénteken az alapkamatot 8 százalékig visszanyeső jegybank ugyanakkor továbbra sem árult el részleteket az orosz bankszektor eredményességéről, ezt utoljára csak a háborút megelőzően tette meg. A nyugati szankciók a pénzügyi szektort erőteljesen érintették és az orosz kamatszint hullámvasútján sem lehetett egyszerű a bankoknak utazni.

A piacszabályozásért és elemzésért felelős jegybanki igazgató, Alexander Danilov elmondta, hogy bár a második negyedév nem volt egyszerű, a bankok állták a sarat és általánosságban az eredményeikre sem lehet panasz. Az orosz jegybank szerint júniusban mintegy 555 milliárd rubel (10 milliárd dollár) érkezett az oroszok számláira, ami a megtakarításra való hajlandóság tartósságára utal.

Danilov szerint ez a csökkenő kamatszint mellett meglepő, ám mutatja a lakosság bizalmát is a bankrendszer irányába. Az áruhitelek az áprilisi és májusi visszaesést követően júniusban ismét növekedésnek indultak, 0,4 százalékos mértékig.

 

devizahitel vállalati hitel szankciók Oroszország ellen pénzügyi szektor orosz jegybank áruhitel
Kapcsolódó cikkek