Kedden megemelte az alapkamatot a Reserve Bank, a korábbi 0,85 százalékos rátát 1,35 százalék követte. Ezzel már a harmadik félszázalékos emelés, három egymást követő hónapban. A szigorítási ciklus májusban kezdődött , előtte tizenegy évig nem történt kamatemelés. Philip Lowe, a Reserve Bank kormányzója szerint Ausztráliában magas ugyan az de nem olyan mértékben, mint számos más országban. 

The Reserve Bank of Australia building is seen in Sydney on May 3, 2022. - Australia's central bank raised interest rates for the first time in more than a decade on May 3, a pre-election hike designed to curb soaring consumer prices. (Photo by Saeed KHAN / AFP)
Fotó: Saeed Khan / AFP

Az ausztráliai infláció növekedésének nagy részét globális tényezők teszik ki, de a hazai tényezők is szerepet játszanak – nyilatkozott Lowe. 

Az erős kereslet, a szűk és a kapacitáskorlátok egyes ágazatokban hozzájárulnak az árakra nehezedő felfelé irányuló nyomáshoz– mondta, hozzátéve, hogy a közelmúltban lezajlott áradások is hatással voltak egyes árakra. 

A legutóbbi adatok szerint az éves infláció 5,1 százalékra emelkedett Ausztráliában. A júniussal zárult negyedévre vonatkozó inflációs adatokat július 27-én teszik közzé. A fogyasztói árindex az év végén tetőzhet 7 százalékon. Jim Chalmers pénzügyminiszter kijelentette, hogy sem a jegybank, sem a pénzügyminisztérium nem számít arra, hogy a kamatlábak emelkedése recesszióba taszítaná az ausztrál gazdaságot.