Nem aprózza el az ausztrál jegybank (RBA), amely

50 bázispontos kamatemeléssel üzent hadat az egyre vészjóslóbb inflációnak, ezzel állva hagyta a 25, de legfeljebb 40 bázispontos szigorítást váró elemzőket.

Ekkora kamatemelésre legutóbb az ezredfordulón volt példa. 

A váratlan mértékű kamatemelés a piacokon is éreztette hatását: az ausztrál dollár 0,4 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz képest, míg az irányadó, hároméves lejáratú államkötvény hozama 16 bázisponttal, 3,27 százalékra nőtt, ilyen magas szinten tíz évvel ezelőtt járt utoljára. Az irányadó rátát május elején emelték 0,10 százalékról 0,35-ra, akkor 12 éves nyugalmi állapotnak vetve véget ezzel. 

Az irányadó ráta így mostantól 0,85 százalékon várja a további szigorításokat, amiből nem kevés lesz az RBA és a szakértők előrejelzése szerint. Philip Lowe, az RBA elnöke közleményében azt írta, hogy a döntéshozók a következő hónapokban további lépéseket tesznek az ausztrál monetáris feltételek normalizálására. 

Az elemzők is átértékelték az eddigi kamatpálya-előrejelzésüket, és júliusban újabb 50 bázispontos emelésre számítanak, majd egy kisebb augusztusira, amivel 1,50 százalékra srófolja fel az RBA a rátát. Az letöréséhez szükség is van a szigorításokra, hiszen a pénzromlás üteme az első negyedévben két évtizedes csúcsra, 5,1 százalékra nőtt, és a folyó negyedév végén már a 6 százalékos szintet ostromolhatja az építőanyagok, az energia és az élelmiszerek árának, valamint a bérleti díjak növekedése nyomán. 

Lowe szerint mostani drágulások miatt az infláció ívét is magasabbra kell húzniuk. Elemzők az eddigi legagresszívebb kamatemelési sorozatot vizionálják, az év végén már a 3 százalékot is elérheti a ráta. Ami viszont rendkívül érzékenyen érinti az utóbbi két-három év ingatlanépítési vagy -vásárlási hullámában eladósodott ausztrálok törlesztőképességét. A Reuters adatai szerint 2000 milliárd ausztrál dollárnyi jelzáloghitel-állomány nyomaszthatja a háztartásokat.

1290185223 CANBERRA, AUSTRALIA - DECEMBER 09: Manager of Opposition Business Tony Burke (left) and Leader of the Opposition Anthony Albanese (right) address media in the Opposition Leaders Courtyard at Parliament House on December 09, 2020 in Canberra, Australia. The Morrison government will seek to abolish the “better off overall test” for prospective enterprise agreements under its omnibus industrial relations package, which was unveiled in full today. (Photo by Sam Mooy/Getty Images)
Fotó: Sam Mooy / Getty Images

Érdekesség, hogy az RBA-t rengeteg kritika érte az előző kamatemeléskor, mivel azzal „agyoncsapta” az újraválasztásáért küzdő Scott Morrison jobboldali nemzeti liberális miniszterelnök kampányát, mivel

Ausztráliában addig nem volt szokás az akár a választások kimenetelét is befolyásoló kamatdöntés közvetlenül a voksolás előtt. 

Márpedig ez megtörtént, az amúgy időszerű és indokolt döntés felülírta a szokásjogot és egyben elbúcsúztatta a Morrison-kormányt, hiszen a választásokon munkáspárt nyert Tony Albanese vezérletével. Az új kormány pénzügyminisztere, Jim Chalmers nem rejtette véka alá, hogy a száguldó infláció mellé a jobboldali kormány pénzszórása miatt kiürült államkasszát és 1000 milliárd dolláros adósságot örököltek, amivel meg kell küzdeniük. Az októbertől induló új költségvetési évben ezért enyhébb megszorításokra, az életszínvonal csökkenésére kell számítani.