A kikötői munkások 92 százaléka megszavazta a sztrájkot – 81 százalékos részvétel mellett –, miután nem sikerült megállapodni a munkaadóval a béremelésről. A munkabeszüntetést augusztusra tervezik Felixstowe-ban, amely az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötője, a teljes forgalom majdnem felét bonyolítja le.
A Sky News beszámolója szerint a munkaadó, a Felixstowe Dock and Railway Company 

5 százalékos béremelést javasolt, de ezt nem fogadta el a munkavállalókat tömörítő Unite szakszervezet. 

Ez gyakorlatilag bércsökkenést jelentene, mivel a reálinfláció jelenleg 11,9 százalék. A munkaerő tavaly is alatti, 1,4 százalékos béremelést kapott – indokolta a szakszervezet a döntést.

Felixstowe
Fotó: Ben Stansall / AFP


A sztrájkra akkor kezdik meg a jövő hónapban, ha addig nem sikerül jelentős előrelépést elérni a tárgyalásokon – közölte a Unite. A kikötő fontossága miatt a munkabeszüntetés súlyos problémákat okozhat az egész brit ellátási láncban, és katasztrofális következményekkel járhat – emlékeztetett a hírtelevízió internetes oldala. A kikötő működtetője a hongkongi székhelyű CK Hutchison, a világ egyik legnagyobb ilyen vállalata.
„Ez egy rendkívül gazdag vállalat, teljes mértékben megengedheti magának, hogy béremelést adjon a dolgozóinak. Ehelyett úgy döntött, hogy a részvényeseknek 100 millió fontot elérő bónuszkifizetéseket ad” – nyilatkozta Sharon Graham, a Unite főtitkára. 

„A Unite arra összpontosít, hogy megvédje tagjainak a munkahelyét, a fizetését és a munkakörülményeit, és százszázalékos támogatást fogunk nyújtani nekik a Felixstowe-ban. A munkavállalók nem fizethetik meg a világjárvány árát fizetéscsökkentéssel” – tette hozzá.
Nem a Unite az egyetlen brit szakszervezet, amely a sztrájkot választotta fegyverként, hogy az egyre mélyülő megélhetési válság közepette harcoljon a tagjainak érdekiért. A vasutasok több napra is beszüntették a munkát, legutóbb szerdán, a londoni metróban augusztus 19-re hirdettek sztrájkot.