Leállhat harminc napra a Kaszpi Vezeték Konzorcium (CPC) által üzemeltetett, a kazahsztáni olajat a fekete-tengeri kikötőkbe szállító vezeték egy orosz bíróság döntése nyomán – írja a Reuters.

Nem csekélységről van szó, ugyanis 

a CPC vezetéke az egyik legnagyobb olajvezeték a világon, a globális termelés 1 százaléka folyik rajta keresztül. 

A konzorcium – melynek olyan amerikai vállalatok is részei, mint a Chevron vagy az Exxon – szerint a döntést különböző olajszivárgásokhoz kapcsolódó papírmunka hiányosságaival indokolta a bíróság. 

Fotó: Gent Shkullaku

A CPC azt is közölte, hogy kénytelen engedelmeskedni a kedd esti ítéletnek, noha a Reuters úgy tudja, a konzorcium fekete-tengeri terminálján szerda reggel zavartalanul folytatódott az olajkivitel, míg más források arról tájékoztatták a hírügynökséget, hogy az olajmezőkről a vezeték felé folytatódik a nyersanyag érkezése.

Az orosz bíróság döntése alig egy nappal követi azt, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök olaj- és gázszállítmányokat helyezett kilátásba az Európai Uniónak. A CPC leállása tovább ronthat a globális olajellátás amúgy is rendkívüli szűkösségén, melyet a Líbiában dúló harcok is súlyosbítanak. Az észak-afrikai országban 

júniusban a termelés napi százezer hordóra csökkent az ország olajipari minisztériuma szerint, szemben az egy évvel korábbi, napi 1,2 millió hordónyi termeléssel.

A CPC fellebbezett a novorosszijszki bíróságon a döntés ellen, kérve a döntés felfüggesztését is, arra hivatkozva, hogy a szállítások leállása visszafordíthatatlan sérüléseket okozhat a vezetéken.

Az Egyesült Államok által az orosz olajra kivetett szankciók elméletileg a CPC-n áramló, Oroszországon is keresztülhaladó olajra nem vonatkoznak. Az 2027-re szeretne függetlenedni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A vezeték üzemeltetői szerdán azt is elmondták, hogy 

Viktoria Abramcsenko miniszterelnök-helyettes utasította a hatóságokat a létesítmény orosz szakaszának ellenőrzésére. 

Tavaly 54 millió tonna olaj haladt keresztül a vezetéken, amely az idén korábban már kénytelen volt a terminál sérülései miatt szüneteltetni a működését.

Ugyancsak szerdán a kazah rendőrség a vezetékben áramló olaj fő forrásán, a tengizi olajmezőn történt, két halálos áldozatot követelő robbanásról számolt be, ám iparági források szerint a balesetet követően folytatódott a termelés.