Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy az Európai Unióban a gázfogyasztás kötelező csökkentéséről szóló esetleges döntést nem minősített többséggel, hanem egyhangúlag kell meghozni. Az orosz gázszállítások további csökkentésére készülő uniós országok kedden jóváhagytak egy gyengített sürgősségi tervet a kereslet visszafogására, miután kompromisszumos megállapodást kötöttek a fogyasztáscsökkentés korlátozásáról egyes országok esetében.

A terv szerint a csökkentéseket kötelezővé lehetne tenni az ellátási vészhelyzetben, amennyiben az uniós országok többsége ebbe beleegyezik. Magyarország volt az egyetlen ország, amely ellenezte a tervet.

Ursula Von Der Leyen Met With Polish President And Prime Minister
Fotó: NurPhoto via AFP

Azt azonban Lengyelország már korábban közölte, hogy ellenzi a kötelező erejű csökkentéseket, és csütörtökön Morawiecki azt mondta, hogy szeretné, ha lehetősége lenne megvétózni egy ilyen döntést. „Abszolút támogatjuk, hogy szavazás legyen ebben a kérdésben, ahol Lengyelországnak vétójoga van. Ezt követeljük” – mondta a Polsat News magántévének. 

Ha az EU megpróbál minket arra kényszeríteni, hogy minősített többséggel szavazzunk, akkor határozottan tiltakozni fogunk. Ha szükséges, akkor formális vétót emelünk, és akkor sajnos az szerveinek döntéseitől függ majd, hogy hogyan viszonyulunk ehhez a vétóhoz – tette hozzá a Reuters tudósítása szerint.

Az ország klímavédelmi minisztere egy másik interjúban azt mondta, hogy hazája már jelentős csökkentést ért el a gázfogyasztásban, és a kötelező csökkentésekről szóló vita „szükségtelen”. „Remélem, erre soha nem kerül sor... Egyáltalán nem fogunk támogatni egy ilyen (kötelező) csökkentést, és a legrosszabb esetben, ha leszavaznak minket, akkor egyszerűen nem fogjuk betartani a döntést” – közölte Anna Moskwa a TVP közszolgálati televíziónak.