Búcsút mondhatnak a francia vegetáriánus és vegán fogyasztók a növényi alapú kolbászoknak és fasirtoknak. Legalábbis ami az elnevezéseket illeti. Franciaország lesz az első ország az Európai Unióban, amelyben tilos lesz a növényi alapú ételeket húsra utaló szavakkal jelölni, tehát nem lesz már szejtánból készült hal, vagy kolbász sem karfiolból és így tovább.  

A törvény idén októbertől lép életbe és minden termékre érvényes lesz, amelyben nem található az elnevezéshez köthető hústartalom. Ez a lépés abba a sorba illeszkedik, amely értelmében Európa számos országában nem lehet már tejként és vajként, vagy vegán sajtként árulni olyan termékeket, amelyeknek semmi köze az eredetileg így nevezett, állati eredetű termékekhez.  

Cows stand in front of the city hall of Lyon during the demonstration against meatless menus in the school canteens of Lyon as part of a sanitary protocol to fight against the coronavirus covid 19, in Lyon, France, February 22, 2021.  Photography by Nicolas Liponne / Hans Lucas.Des vaches se tiennent devant la mairie de Lyon lors de la manifestation contre les menus sans viande dans les cantines scolaire de Lyon dans le cadre d un protocole sanitaire pour lutter contre le coronavirus covid 19, a Lyon, France, le 22 fevrier 2021. Photographie de Nicolas Liponne / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas via AFP

A burger elnevezés ugyanakkor érdekes módon maradhat a húsmentes burgereknél is, mert ez a szó nem egyértelműen magára a húsra utal.  

Franciaország azt várja a lépéstől, hogy átláthatóbb lesz az üzletek kínálata és kevesebb félreértés lesz majd az elnevezésekből – írja a mashed.com.  

A döntésnek a szakértők szerint pozitív hatása lehet majd a vegán és húsmentes termékek eladásában is. Felmérések szerint ugyanis – például Nagy-Britanniában – a vega vásárlók jobban szeretik, ha például épp a húsmentes jelölés helyett azt írják a termékekre, hogy növényi alapú.  

The L214 association organized a human meat trays operation at the Capitol metro station in Toulouse, October 16, 2019.L'association L214 a organisÈ une opÈration Barquettes de viande humaine au niveau du mÈtro du Capitole ‡ Toulouse, 16 octobre 2019. (Photo by Adrien NOWAK / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Adrien Nowak / Hans Lucas via AFP

A döntés csak a Franciaországban előállított termékekre vonatkozik, vagyis az importált cikkek továbbra is bármilyen jelöléssel mehetnek a boltokba. Emiatt sok francia gazdálkodó ellenérzését fejezte ki, a húsipari cégek viszont örülnek, hogy az eredeti elnevezésű termékek védettséget kapnak.