Szlovákiában országszerte jókora tanárhiányt regisztráltak – ismertette pénteken sajtótájékoztatón Szlovákia oktatási minisztere, Branislav Gröhling.

A tárcavezető szerint főleg matematika, fizika, kémia, informatika szakos, és idegen nyelveket oktató pedagógusok hiányoznak a rendszerből, és a tanárhiány már az alapiskolák alsó tagozatait is elérte – írta meg az Új Szó.

Children sit in a classroom to learn at school in Bratislava on June 10, 2013.   AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI (Photo by SAMUEL KUBANI / AFP)
Fotó: Samuel Kubani / AFP

A munkaerőhiány mérséklésére már javaslata is van az oktatási tárca első emberének – nagy kérdés, hogy az ötlete javít, vagy inkább csak ront a helyzeten.

Gröhling ugyanis ötveneurós stabilizációs támogatást akar bevezetni. Ez az összeg az iskolaigazgatóhoz kerülne, aki szétoszthatná a juttatásra jogosult pedagógusok között.

Az oktatási miniszter elmondása szerint a javaslat megvalósításához minden törvényesen elő van készítve, így a tárcavezető bízik benne, hogy a támogatást szeptembertől már be is vezethetik az országban.