Az előzetes elemzése szerint a régió az elmúlt 500 év legrosszabb aszályával küzd, a meleg és száraz időjárási körülmények erdőtüzeket szítanak, csökkentik a terméshozamot és az áramtermelést is. Az Európai Szárazságmegfigyelő Intézet a terület 47 százalékát figyelmeztető jelzővel illette, a kontinens 17 százaléka pedig kritikus állapotban van. A rekordhőmérséklet megzavarta a közlekedést, több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és több száz hőség okozta halálesethez vezetett. Továbbá súlyosbította az erdőtüzeket is, amelyek az elmúlt években egyre pusztítóbbá váltak.

A súlyos aszály és a hőhullámok kombinációja példátlan mértékben csökkenti a vízszintet az egész EU-ban

– mondta Mariya Gabriel európai innovációs biztos nyilatkozatában.

Egész Európát megbénítja az aszály, milliárdoktól eshet el a régió

Válságos állapotban van a Duna és a Rajna, portengerbe fulladhat az EU klímaváltozás elleni küzdelme.

A jelentés szerint a mediterrán térségben a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás elhúzódhat egészen novemberig.

Rialb Reservoir as Europe's Drought Potentially Worst in 500 Years
Fotó: Bloomberg / GettyImages

A vízhiány és a hőség már így is csökkentette Európa idei terméshozamát, 

így a kukorica, a szója és a napraforgó az előrejelzések szerint 16 százalékkal, 15 százalékkal és 12 százalékkal maradnak el az előző öt év átlagától.

A csapadékhiány a folyók vízhozamát is széles körben érintette Európa-szerte, ami a folyami szállítás akadályozása mellett kigyűrűzött az energiaszektorra is, hiszen az erőművek vízenergia-termelő és hűtőrendszerei működésképtelenné váltak.

Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Luxemburgban, Moldovában, Hollandiában, Szerbiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Ukrajnában és az Egyesült Királyságban nőtt leginkább az aszályveszély – írja a CNBC hírportál.

Közlekedési káosz várható Németországban

Fennakadások lehetnek a vasúti közlekedésben, mivel az energiahiány miatt át kell szervezni a közlekedést, a lakossági vonatoknak pedig előre kell engedniük a szénszállítmányokat.