Németországban a júniusi 7,6 százalékról 7,5 százalékra csökkent az júliusban – írja az MTI a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adataira hivatkozva.  A Destatis szerint májusban még 7,9 százalék volt az áremelkedés mértéke.

Az élelmiszerárak júliusban 14,8 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest. Ez már az ötödik egymást követő hónap, amikor az áremelkedés mértéke erősödött.

Júliusban minden élelmiszercsoport ára nőtt. Jelentősen drágultak az étkezési zsírok és az olajok (44,2 százalékkal), valamint a tejtermékek és a tojás (24,2 százalékkal), továbbá a hús és húskészítmények (18,3 százalékkal) is. 

A magas infláció fő oka továbbra is az energiatermékek áremelkedése – fejtette ki Georg Thiel, a statisztikai hivatal elnöke. Szerinte 2022 júniusa óta a német kormány könnyítési csomagja némileg visszafogta az általános inflációt: a 9 eurós tömegközlekedési bérlet és az EEG-járulék (ökoárampótdíj) eltörlése.

Groceries,Shopping,At,Lidl,,Checkout,Cashier,Counter,Belt,Full,Of, Lidl
Fotó: Shutterstock

Az energia 2022 júliusában 35,5 százalékkal drágult, az előző év azonos hónapjához képest a 2022. júniusi 38 százalékos emelkedés után. A villamosenergia áremelkedése éves bázison 18,1 százalék volt, és elsősorban az EEG-járulék eltörlése miatt lassult a júniusi 22 százalékról.

A benzinárkedvezmény 2022. júniusi hatályba lépése óta az üzemanyagok áremelkedése is gyengült: júliusban 23 százalék volt az áremelkedés a júniusi 33,2 százalék, illetve a májusi 41 százalék után. 

Más energiatermékek is drágultak: a könnyű fűtőolaj ára éves bázison több mint kétszeresére, 102,6 százalékkal emelkedett. 

A földgáz ára pedig 75,1 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit. Az energiatermékek áremelkedése tehát a könnyítések ellenére is jelentősen meghaladta az általános inflációt, mivel azt több tényező befolyásolja, többek között a nemzetközi beszerzési árak és a szén-dioxid-adó.