Beperelték az Egyesült Királyságban a Sony PlayStationt a fogyasztók megtévesztése és a versenyjogi szabályok megsértése miatt – írta meg a Sky News. A keresetben 

ötmilliárd font kártérítést követelnek kilencmillió megkárosított PlayStation-felhasználónak.

An attendee plays ROM Extraction before the start of the Sony Playstation E3 2017 Media Showcase, June 12, 2017 at the Shrine Auditorium in Los Angeles, California. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: Robyn Beck / AFP

A keresetet Nagy-Britannia egyik leghíresebb fogyasztói jogokkal foglalkozó ügyvédje, Alex Neill nyújtotta be a bírósághoz. A vállalatot a versenyjog megsértésével vádolják. A kereset szerint 

a Sony PlayStation a piaci erejével visszaélve tisztességtelen feltételeket írt elő a játékfejlesztők és a kiadók számára, ami a fogyasztói árak emelkedéséhez vezetett.

A cég a vád szerint becsapta a felhasználókat azzal, hogy 30 százalékos jutalékot számolt fel minden digitális játék megvétele és a PlayStation Store-on keresztül történő, játékon belüli vásárlások után. A kereset szerint ez a megoldás nagyjából ötmilliárd font extra díj megfizetésére kényszerítette a fogyasztókat az elmúlt hat évben.

VG Podcast: kiaknázatlan aranybánya a magyar gamingiparág

A globális gamingiparág az ellátási láncok akadozása ellenére is felül tudta múlni a 2020-as számokat tavaly. 2021-ben a játékpiac 180,3 milliárd dollárt termelt, másfél százalékos volt az éves szintű bővülés. Magyarországon a videójáték-fejlesztés a nyolcvanas és a kilencvenes években világhírű volt, de nem tudott teljes mértékben lépést tartani a 2000-es évek rohamos fejlődésével.

Az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságához (Competition Appeal Tribunal) pénteken benyújtott kereset szerint 

bárki, aki az Egyesült Királyságban 2016. augusztus 19. óta vásárolt digitális játékot vagy kiegészítő tartalmat a PlayStation Store-on keresztül, beletartozik a keresetbe, tehát potenciálisan kártérítésre jogosult. 

A becsült kár személyenként 67 és 562 font között van, a kamatok nélkül.

Ezzel a jogi lépéssel kiállok az Egyesült Királyság azon polgárainak millióiért, akiket akaratlanul is túlfizetésre kényszerítettek. A Sony visszaélt a helyzetével, és becsapta az ügyfeleit

– mondta Alex Neill. Hozzátette, hogy a videójáték mára a legnagyobb szórakoztatóipari szegmens Nagy-Britanniában, megelőzi a televíziót, a zeneipart és még a videós tartalmakat is. Szerinte az elmúlt évek eseményei miatt számtalan ember tud a videojátékokon keresztül közösségekhez csatlakozni és kapcsolatot teremteni másokkal.

A Sony tisztességtelen gyakorlata több millió embert károsított meg, amit nem lehet eltűrni egy olyan helyzetben, mint a most tapasztalható megélhetési válság

– jelentette ki Neill.

Az üggyel kapcsolatban Neill partnere, Natasha Pearman is megszólalt, kifejtette, hogy a PlayStation monopolhelyzetben van az online kereskedelmi felületén a játékok és egyéb tartalmak terjesztése terén. Szerinte a cég gyakorlata felrúgja a versenyszabályokat azzal, hogy a ráfordításaihoz képest aránytalan extra költséget generál a vásárlói oldalon. Hozzátette, hogy a Sonyval szembeni keresetre a 2015. évi fogyasztói jogokról szóló törvény által bevezetett kollektív fellépésre vonatkozó rendelkezések miatt van lehetőség. Ennek a jogszabálynak a megszületéséért Alex Neill aktívan harcolt a korábbi években.

A keresetet a Woodsford nevű egyesület finanszírozza, ez egy peres és választott bírósági szakértőkből álló csapat, amely általában nagykereskedelmi követelésekbe szokott befektetni. Segítségükkel Alex Neill keresetének megvan az anyagi háttere ahhoz, hogy a pert végig tudják vinni.

Kevesebb PlayStationt adott el, de nőtt a Sony profitja

A Sony profitja 3 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben, noha a videójátékok és a technológiai szolgáltatások területén csökkentek az eladások. A streaming stabilnak tűnik, a filmek is nyereségesek.