Az eddigi 2,75 százalékról 3-ra emelte az alapkamatot a Szerb Nemzeti Bank. A hitelintézet végrehajtó bizottságának augusztusi prognózisa szerint az évközi a jelenlegi negyedévben eléri a tetőpontját, ezt követően várhatóan lassulni kezd.

élelmiszer infláció magas bolt Supermarket Shopping Rise
Fotó: Sefa Ozel / Getty Images

Júniusban az infláció 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, főként az élelmiszer és az energiahordozók drágulása következtében. A boltokban azonban jóval nagyobbnak tűnnek az áremelkedések, nem csoda, hogy az emberek aggodalommal tekintenek a fejleményekre.  

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank  kormányzója szerint a szerb gazdaság jelenleg sokkal erősebb, mint tíz évvel ezelőtt, ám a belgrádi Politika napilapnak adott interjúban rámutatott, hogy az ország minden eddiginél nagyobb kihívásokkal néz szembe, a kormány és a jegybank pedig minden erejével a stabilitás megőrzésén dolgozik. 

 

Tabaković elmondta, az aszály és az ukrajnai háború ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy az elkövetkező időszakban mérséklődik az infláció Szerbiában. Véleménye szerint valószínűleg erre az utolsó negyedévben kerül sor.  

A szerb hitelintézetek – vélhetően az alapkamat által behatárolt szűk mozgástér miatt – jelentősen megemelték a szolgáltatásaik – a számlavezetés vagy az e-bankolás – díját. A jegybank erre is reagált. 

 

Az elkövetkező egy évben a hitelintézetek nem emelhetik meg a díjaikat – közölte Tabaković. 

 

Azok a bankok, amelyek tavaly január elsejétől mostanáig emeltek, elfogadták, hogy szeptember elsejétől egy éven át ezeket a díjakat 30 százalékkal olcsóbban számlázzák, de nem kevesebbért, mint amennyibe az árnövelés előtt kerültek. 

 

Az ügyfelek havi 150 dináros (mintegy 500 forint) számlavezetési díj mellett a saját bankjuk autamatáiból ingyen vehetnek fel pénzt.  

 

Az irányadó kamatláb áprilisban a mostaninak a fele, 1,5 százalékos volt Szerbiában, korábban pedig éveken át egy százalékon tartotta a jegybank az alapkamatot. Független szakértők szerint az alapkamatot már korábban meg kellett volna emelni. A dinár euróhoz mért árfolyama továbbra is nagyon stabil, az árak viszont érezhetően emelkednek. Tavaly novemberben kezdte korlátozni a szerb kormány bizonyos alapvető élelmiszerek ellenértékét, a szakértők szerint azonban az ilyen korlátozó intézkedéseknek kérdéses az eredményessége, az embereknek pedig fel kell készülniük azokra az időkre, amikor az árakat egyszer csak szabadjára engedik. 

 

Az olaj, a liszt, a cukor és a sertéscomb mellett a napokban a pellet ellenértékét is befagyasztották.