Visszaesett az energiatermelés Kína legnagyobb vízenergia-termelő tartományában a Jangce-medencét sújtó aszály miatt, ami sokakban félelmet keltett, hogy újabb pusztító áramhiánnyal és ellátási problémákkal kell megküzdeniük. A délnyugati Szecsuan tartomány Kína teljes vízerőmű-termelésének mintegy 30 százalékát adja, és általában hatalmas energiatöbbletet tud szállítani az ország többi részére is. Most azonban más tartományoktól kellett áramot kérniük a heteken át húzódó csapadékhiány és a rekordmagas, 40 fokot is meghaladó hőmérséklet miatt.

(220824) -- LESHAN, Aug. 24, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Aug. 23, 2022 shows the exposed base of the Leshan Giant Buddha in southwest China's Sichuan Province. Facing the confluence of the Minjiang, Dadu and Qingyi rivers which saw the decrease of water level in recent days due to continuous high temperature, the base of the Leshan Giant Buddha became exposed above the water. (Xinhua/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Shen Bohan / Xinhua via AFP

 

Milyen tényezők vezettek az energiahiány kialakulásához Szecsuanban?

A tartomány teljes energiaszükségletének mintegy 80 százalékát a vízenergiával fedezik. Májustól októberig ezzel nem is szokott probléma lenni, hiszen jellemzően esős az időjárás, így a vízerőművek maximalizálni tudják a teljesítményüket a nyári csúcsigény kielégítésére. 

Idén azonban júliusban 30 százalékkal, augusztusban pedig 60 százalékkal kevesebb csapadék esett a szezonális átlaghoz képest,

 ami jelentősen visszafogta a termelési kapacitást.

Energiahiány tombol a kulcsfontosságú kínai tartományban, folyamatosak az áramkorlátozások

Lassan két hete tart egyfolytában a hőségriadó.

Noha Szecsuan bőséges szénkészletekkel rendelkezik, a széntüzelésű energia a teljes energiateljesítményének mindössze 16 százalékát teszi ki, ami nem elegendő a kínálati hiány pótlására.

A korábbi évekhez képest ráadásul nőtt is a kereslet, a hőség miatt egyre többen kapcsolták be a klímákat, és az ipari felhasználók fogyasztása is nőtt, mivel 

nagy energiaigényű iparágak, köztük alumínium- és szilíciumgyárak költöztek a régióba, hogy kihasználják a kedvezőbb energiaköltségeket.

Emellett eddig a megtermelt villamos energia közel harmadát exportálni is tudnák a keleti part menti régiókba, például Sanghajba, Csöcsiangba és Csiangszuba. A helyi hiányok ellenére így teljesíteniük kell a tartományokon átnyúló szállítási szerződéseik egy részét, ha nem is a teljes mennyiséget.

Milyen hatása van a helyi vállalatokra az áramkimaradásoknak?

Szecsuanban és a szomszédos Csungkingben számos ágazatban működő ipari üzemnek már augusztus közepén előírták, hogy állítsák le teljesen vagy korlátozzák a teljesítményüket, hogy a háztartások megfelelő mennyiségű áramhoz jussanak. Ezután 

több mint egy tucat tőzsdén jegyzett cég figyelmeztetett, hogy súlyos késések várhatóak a rakományszállításban, és több milliárd jüanos veszteséggel kell számolniuk.

Soha nem látott áramszünetek sújtják Kínát

Felmehet a napelemek ára is a termeléscsökkenés miatt.

A folyamatos áramszünetek végül a lakossági felhasználókat is elérték, ahogy súlyosbodott az áramhiány.

Meddig tarthatnak az ellátási problémák?

Majd több közép- és kelet-kínai régió is szabályozást vetett ki az ipari felhasználókra, mivel őket is utolérte az energiaellátás szűkössége.

Elemzők szerint azonban az idei áramszünet kevésbé lesz súlyos, mint a tavaly szeptemberi és októberi, 

amikor a magas szénárak és ellátási hiányok 27 tartományt is sújtottak. Ahogyan enyhül a hőmérséklet az elkövetkező hónapokban, valószínűleg az energiaellátás is stabilizálódik.

A kínai energiakrízis padlóra viheti a globális gazdaságot

Az áruhiány és az áremelkedések újraélesztik stagflációs félelmeket.

Annak érdekében, hogy addig is mérsékeljék a kimaradásokat, az áramszolgáltatók növelték a teljesítményüket, és az északkeleti és északnyugati régiókból áramot szállítanak Szecsuanba és Kelet-Kínába. A State Grid Corporation például szerdán bejelentette, hogy napi 130 millió kilowattóra áramot szállít Szecsuanba.

Az elemzők arra is figyelmeztettek, hogy 

télen újra áramhiány alakulhat ki, amikor a fűtési igények miatt növekszik a kereslet.

People are seen at the dried-up riverbed of the Jialing river, a tributary of the Yangtze River in China's southwestern city of Chongqing on August 25, 2022. (Photo by Noel Celis / AFP)
Fotó: Noel Celis / AFP

 

Milyen lépéseket tesznek nemzeti szinten az energiahiány mielőbbi mérséklésére? 

A kínai Nemzeti Energiaügyi Hivatal (NEA) így meg is kezdte a 2021–2025 közötti időszakra vonatkozó energiafejlesztési tervének módosítását az áramhiány miatt. A hatóság felgyorsítja az új vízerőművek építését, valamint megsürgeti az atomerőművek és a szállítási projektek engedélyezését.

Kína vezető energiaexportáló régiói, köztük Jünnan és Kojcsou, valamint Szecsuan, főként vízenergiából nyerik áramukat, amely az éghajlatváltozás következtében egyre ingatagabb. Szecsuan tartományi hálózatra kapcsolt közszolgáltatóinak már 2021-ben 10 százalékkal csökkenteniük kellett az energiaexportot az egy évvel korábbihoz képest.

Az NEA most arra összpontosít, hogy minél rugalmasabb hálózatot tudjanak kiépíteni, amely segítségével a tartományok gyorsabban tudnak reagálni a keresleti és kínálati változásokra. Emellett az energiatárolást is fejleszteni szeretnék, korszerűsítenék a rendszert, hogy minél hatékonyabban tudják raktározni a nap- és szélenergiát is.

Mindeközben a szén továbbra is kulcsszerepet játszhat majd, főleg az átállás időszakában, ami megnehezítheti Kína alacsony szén-dioxid-kibocsátású céljainak elérését – írja a Reuters.